На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

Министър Петков: Исканията на майките на деца с увреждания се удовлетворяват

Вежди Рашидов открива изложба в Прага

Вежди Рашидов и чешкият му колега Даниел Херман.

Министърът на културата Вежди Рашидов открива довечера в Прага изложбата „Иван Мърквичка – българският чех (1856-1938)”. В галерията на Българския културен институт в чешката столица за първи път са експонирани непоказвани досега творби на великия художник.

Преди това министър Рашидов се срещна с чешкия си колега Даниел Херман в една от най-хубавите зали на чешкото Министерство на културата, чиято сграда се счита за перлата на барока. „С две ръце ви стискам палци за успешно българско председателство на ЕС през 2018 г. и съм сигурен, че България ще се представи със запомняща се културна програма, като имам предвид успехите ви като министър на културата вече втори мандат”, каза чешкият министър на културата.

Вежди Рашидов връчи на Даниел Херман проект на нова Програма за културно сътрудничество между двете министерства на културата за периода 2017-2019 г. Двамата министри се обединиха около идеята за провеждане на Седмица на българската култура в Прага и на чешката култура в София.

Чехия приветства предложението на министър Рашидов за подписване на Споразумение за предотвратяване на незаконния трафик на културни ценности, стана ясно по време на срещата. Двете страни ще обменят опит и с Германия и Австрия в борбата с нелегалния трафик на артефакти на фона на подготовката за приемане през 2018 г. на Регламент на ЕС за внос на културни ценности от трети страни. Работата по този ключов документ съвпада с периода на Българското председателство на ЕС.

„Убеден съм, че културата е най-здравият мост между народите и съм сигурен, че в Европа – Старият континент, който е люлка на цивилизации, културното наследство създава основата на познанието за идентичността на страните, затова трябва да го съхраняваме и популяризираме”, заяви по време на срещата министър Рашидов.

По време на срещата България получи покана за участие на български филми в Международния кинофестивал в Карлови Вари и на Фестивалите на студентското и на детското кино, на които Чехия също е домакин. Прага приветства и българското предложение двете държави да подпишат Споразумение за филмови копродукции.

В края на срещата чешкият министър показа, че отлично познава творческата биография на Вежди Рашидов и е особено впечатлен от една от най-ранните му награди – Златния медал на Ватикана, който Рашидов получава още като съвсем млад скулптор. Двамата министри ще продължат разговорите си за сътрудничеството в областта на културата и по време на предстоящия на 22 ноември Съвет на министрите в Брюксел. На срещата днес присъстваха българският посланик в Прага Лъчезар Петков, главният секретар на Министерството на културата Стоян Стоянов и директорката на Българския културен институт в Прага Галина Тодорова, която получи поздравления за отличната работа на Института. Даниел Херман обеща да съдейства Българският културен институт в Прага да бъде преместен в нови по-подходящи зали в центъра на чешката столица.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.