Турция може да закупи нови комплекси С-400 от Русия

Прокуратурата предаде на съд мъж, причинил смърт на пътя

Отварят за гражданите буферния паркинг на метростанция „Стадион Васил Левски“

Славея Сиракова отлага сватбата

Гуна Иванова снима клип с Брас Бенд Сандански Събраха македонски песни във фолклорна китка

Петима отиват на съд за трафик на мигранти от Турция към Западна Европа

Изящен фамилен орган от началото на 19 век дариха наследници на Варненската опера

Главният прокурор: Протестите срещу кандидатурата на Иван Гешев са опит за политически натиск

Остро въглеоксидно отравяне е причината за смъртта на майка и син в Търговище

Министър Петков: Пенсиите може да нараснат и с повече от планираното

Държавата направи много, за да намали нелегалната търговия на тютюневи изделия в България Интервю с Мила Маречкова, управител и директор Маркетинг и търговия в Бритиш Американ Табако България

66-годишен пострадал при срутване на плоча при ремонт

Мъж се самозапали пред агенцията за бежанците на ООН в Женева

С четене деца дариха монитор за бебета

Вежди Рашидов: Пловдив ще е блестяща европейска столица на културата през 2019 г.

Пловдив ще е блестяща европейска столица на културата през 2019 г. и достойно ще представи България, гарантира доскорошният министър на културата Вежди Рашидов на среща с артистичната общност в града под тепетата. Тя се проведе в реконструирания и модернизиран Драматичен театър „Николай Масалитинов“, а Рашидов и кандидатите за народни представители от ПП ГЕРБ в 16 МИР-Пловдив град Менда Стоянова и инж. Атанас Ташков бяха радушно посрещнати в обителта на Мелпомена. Във встъпителните си думи преди началото на разговора директорът на театъра.

Кръстю Кръстев заяви, че е добре всеки да помисли кой какво от дадените досега безброй обещания е изпълнил реално, преди да гласува за поредното Народно събрание. „Пловдивският театър днес е най-модерният в цяла България. След опустошителния пожар дойдохме сред саждите с премиера Бойко Борисов, дадохме мъжка дума и я изпълнихме. Две служебни правителства и кабинетът „Орешарски“ не направиха нищо преди това. Какъв по-категоричен пример, че обещаното от ГЕРБ става реалност?!“, заяви Вежди Рашидов.

Бившият министър на културата в двете правителства на Бойко Борисов припомни, че през двата управленски мандата на ГЕРБ в страната са обновени основно повече от 10 театрални и оперни сгради и над 10-ина средни училища за талантливи български деца, включително музикалното училище „Добрин Петков“ и гимназията за сценични кадри в Пловдив. Бяха инвестирани държавни средства и за възстановяване на почти рухналата Тракийска гробница в Старосел.

Според Рашидов предстои още много работа както за културната инфраструктура, така и за реформата в дейността на държавните културни институции. Голямо предизвикателство е да се осъществи в кратки срокове желанието на пловдивчани за Дом на операта. „Срамота е, че никога досега Пловдивската опера не имала своя собствена сграда. Вторият по големина и най-красив български град, който е по-древен от Рим, заслужава да има своя голям музей и художествена галерия“, коментира Вежди Рашидов. „Обещавам, че ако ГЕРБ спечели изборите и Бойко Борисов отново стане премиер, ще започне изграждането и на нова сграда за операта“, пое ангажимент Вежди Рашидов.

Менда Стоянова отбеляза, че вече година се търси подходящо пространство за бъдещия Дом на операта. За последно различни идеи и варианти са обсъждани само преди дни със създадената за целта фондация. Същевременно се работи активно по реконструкцията на Концертната зала на площад „Централен“ 1 и възможностите за разширяването на сцената, а Министерството на културата вече е възложило техническото задание на сградата, която е държавна собственост.

Избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.