Вежди Рашидов: Пловдив ще е блестяща европейска столица на културата през 2019 г.

Пловдив ще е блестяща европейска столица на културата през 2019 г. и достойно ще представи България, гарантира доскорошният министър на културата Вежди Рашидов на среща с артистичната общност в града под тепетата. Тя се проведе в реконструирания и модернизиран Драматичен театър "Николай Масалитинов", а Рашидов и кандидатите за народни представители от ПП ГЕРБ в 16 МИР-Пловдив град Менда Стоянова и инж. Атанас Ташков бяха радушно посрещнати в обителта на Мелпомена. Във встъпителните си думи преди началото на разговора директорът на театъра.

Кръстю Кръстев заяви, че е добре всеки да помисли кой какво от дадените досега безброй обещания е изпълнил реално, преди да гласува за поредното Народно събрание. "Пловдивският театър днес е най-модерният в цяла България. След опустошителния пожар дойдохме сред саждите с премиера Бойко Борисов, дадохме мъжка дума и я изпълнихме. Две служебни правителства и кабинетът "Орешарски" не направиха нищо преди това. Какъв по-категоричен пример, че обещаното от ГЕРБ става реалност?!", заяви Вежди Рашидов.

Бившият министър на културата в двете правителства на Бойко Борисов припомни, че през двата управленски мандата на ГЕРБ в страната са обновени основно повече от 10 театрални и оперни сгради и над 10-ина средни училища за талантливи български деца, включително музикалното училище "Добрин Петков" и гимназията за сценични кадри в Пловдив. Бяха инвестирани държавни средства и за възстановяване на почти рухналата Тракийска гробница в Старосел.

Според Рашидов предстои още много работа както за културната инфраструктура, така и за реформата в дейността на държавните културни институции. Голямо предизвикателство е да се осъществи в кратки срокове желанието на пловдивчани за Дом на операта. "Срамота е, че никога досега Пловдивската опера не имала своя собствена сграда. Вторият по големина и най-красив български град, който е по-древен от Рим, заслужава да има своя голям музей и художествена галерия", коментира Вежди Рашидов. "Обещавам, че ако ГЕРБ спечели изборите и Бойко Борисов отново стане премиер, ще започне изграждането и на нова сграда за операта", пое ангажимент Вежди Рашидов.

Менда Стоянова отбеляза, че вече година се търси подходящо пространство за бъдещия Дом на операта. За последно различни идеи и варианти са обсъждани само преди дни със създадената за целта фондация. Същевременно се работи активно по реконструкцията на Концертната зала на площад "Централен" 1 и възможностите за разширяването на сцената, а Министерството на културата вече е възложило техническото задание на сградата, която е държавна собственост.

Избори 2020. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Задължително поле