Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Вежди Рашидов поздрави всички будители на духа по случай 1 ноември

Министърът на културата Вежди Рашидов поздрави учителите и възпитаниците на училищата по изкуствата и културата, читалищните дейци и членове на читалищни настоятелства, както и всички будители на духа по повод Деня на народните будители – 1 ноември. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Цялото поздравление на министър Рашидов гласи:

„Уважаеми будители на духа,

Всяка година на 1 ноември ние почитаме онези наши родолюбци, които през годините са отдали сили и енергия, без да жалят личното, за да имаме нашия днешен ден, както и бъдеще. Българският народ е запазил в паметта си преклонението пред тези хора. Техните имена винаги се споменават с чувство на дълбоко уважение и благодарност. Духовници, учители и просветители, дейци на българската наука и култура са дали своя достоен принос в името на своята Родина и народ. И именно благодарение на тези безкористни усилия ние сме се съхранили през годините на тежки изпитания и сме излизали не един път от трудните моменти, в които сме изпадали.

Днешният празник е уникален и няма аналог в съвременна Европа. Той е не само преклонение пред миналото, почит към титаните на духа и словото. Той е и един своеобразен поглед към бъдещето. Призвани сме завещаното ни от предците да бъде съхранено и доразвито от съвременните и идните поколения, които на свой ред да оставят собствен отпечатък в богатата ни културна история.

Отбелязвайки 1 ноември ние не само се прекланяме пред духа на предците ни, но и даваме урок по родолюбие на подрастващото поколение, което е призвано да се поучи от мъдростта на своите деди и да я претвори в новия динамичен делник.

Скъпи дейци на културата,

Вие сте съвременните будители, към които са насочени много погледи и надежда. Вярвам във Вас и съм убеден, че заедно ще успеем не само да съхраним миналото ни величие, но и да го представим пред децата си, както и пред целия свят. Наше е призванието да поддържаме буден народностния дух и нашите традиции, което, вярвам, че с обединени усилия ще отстоим.

Честит празник!“

Днес от 10.00 ч. служители на Националния литературен музей и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще поднесат цветя пред паметника на отец Паисий. Паметникът се намира южно от катедралния храм „Св. Александър Невски“.

Директорът на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова и директорът на Националния литературен музей Пламен Георгиев – Крайски ще отправят поздравления към обществеността по случай празника. Пред паметника на Отец Паисий ще прозвучат части от „История славянобългарска“ в изпълнение на Искрен Красимиров от „Незабравимата България“ – организация от граждани, които чрез съвременни форми популяризират българските национални герои. В четническа униформа Искрен Красимиров ще рецитира и стихове на Христо Ботев.

От 11 часа Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ кани гражданите на откриването на изложба „Заветът на народните будители“, която включва културни свидетелства от Паисий до наши дни. Сред тях ще могат да се видят най-старият пергаментов ръкопис, притежаван от Библиотеката – Драготин Празничен Миней и Апостол (от началото на XII век), в чийто календар са отбелязани празничните дни на славянските първоучители Св. Св. Кирил и Методий и техните преки ученици – Светите Седмочисленици. Ще бъдат показани и първият препис на „История Славянобългарска” от 1765 г., първата печатна книга на новобългарски език на Софроний Врачански „Неделник” 1806 г. и др.

Ученици от три софийски училища – 85-то СУ „Отец Паисий“, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ и Девета френска езикова гимназия, които са заявили желание да присъстват на организираните събития, ще получат право на безплатни читателски карти за Националната библиотека за срок от една година.

По случай Деня на народните будители и във връзка с предстоящото честване на 40 години от основаването на Националния литературен музей, институцията обявява до края на календарната година безплатен вход в къщите музеи на българските поети и писатели за всички студенти от университетите в страната по специалностите „История”, „Българска филология” и „Музеология”.

Срещу студентска книжка, която да удостоверява изучаваната специалност, бъдещите историци, филолози и музейни специалисти ще могат да посетят без такса къщите на Иван Вазов, на Петко и Пенчо Славейкови, на Никола Вапцаров, на Димитър Димов, мемориалните кабинети на Стилиян Чилингиров, на Иван Богданов и на Владимир Башев в София, както и музея на Емилиян Станев във Велико Търново и родната къща на Елин Пелин в с. Байлово.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.