Вежди Рашидов: По време на посещението си в Македония поставих въпроса за възстановяването на паметника на полковник Константин Каварналиев

Вежди Рашидов

"По време на посещението си в Македония поставих въпроса за възстановяването на паметника на полковник Константин Каварналиев, който посмъртно е повишен в чин генерал." Това каза министър Вежди Рашидов в интервю за  „Фокус” във връзка с посещението си в Македония и разговорите за паметник на връх Каймак-Чалан.

„В Програмата за сътрудничество в областта на културата, която нашите две министерства подписаха през ноември 2015 година, ясно са определени условията за опазване и осигуряване на защитата на архитектурните паметници и комплекси, както и поддържането на военните гробища”, заяви той.

„Сигурен съм, че този въпрос ще бъде разрешен. Имаме и готов проект на паметника, който веднага може да бъде изработен”, обясни министърът на културата.

По отношение на това къде ще се помещава Културно-информационният център на Република България в Македония министър Рашидов посочи, че са избрани много хубави нови зали на ул. „Васил Джорджев“ 5 в самия център на Скопие. „Площта е между 250 и 300 кв. метра. Искаме да открием новите зали в началото на следващата година – през януари 2017-та с голяма изложба на млади художници от Р България и Р Македония. Новите пространства дават отлични условия за творчески срещи, за кинопрожекции, спектакли, концерти, представяне на книги и други събития”, добави министърът на културата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България