Васил Велев: Важно е финансовата подкрепа от държавата да стигне навреме до бизнеса

Васил Велев, председател на АИКБ

„Няма да има пари за всички от държавната помощ, но въпросът е средствата да бъдат разпределени справедливо и по-сериозна подкрепа да получат тези, които са пострадали повече и имат по-добра перспектива за развитие. Важно е и средствата да бъдат получени навреме, защото до момента от всички обявени милиони и милиарди бизнесът е получил 51 млн. от мярката от 3 000 до 10 000 лв. за микро- и малки предприятия. От 200 млн. – 51 са стигнали до бизнеса до момента”. Това заяви председателят на АИКБ и член на АОБР Васил Велев по Нова ТВ

В четвъртък от икономическото министерство обещаха още помощ за малкия и среден бизнес за възстановяване от кризата с COVID-19. Става дума за обща сума от 562 млн. лв. Предстои да се уточнят изискванията към кандидатите, а парите ще дойдат по две основни направления.

Велев и националният секретар на КНСБ Огнян Атанасов се обединиха около тезата, че правителството е закъсняло със социално-икономическите мерки във връзка с кризата с COVID-19. Те смятат, че именно този факт е подсилил протестите в страната.

„Доволни сме от бързата реакция на министъра, който веднага след отпускане на средствата ни покани на среща, за да обсъдим как да бъдат разпределени”, допълни Атанасов.

Според него, ако се е действало така и преди време, усещането у хората е щяло да бъде друго. 

Васил Велев е категоричен, че процедурата за кандидатстване за финансова помощ трябва да бъде максимално облекчена. 

„Стремежът ни е помощта да достигне до максимален брой пострадали компании. Затова предлагаме и още един критерий като таван на помощта, а именно - половината от спада, който са реализирали спрямо миналата година, защото иначе може някой с помощта да излезе на печалба, а друг да не получи необходимото", посочи той.

По думите му при всички случаи настоящата криза ще бъде по-тежка от тази през 2008 г., но загубата на работни места ще е по-малка поради взетите икономически мерки.

Коментари

Задължително поле