Над 50 огнеборци, Гражданска защита и доброволци гасиха 5 часа пожар край Търново

На 18 март 2018 да почерпят

Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха твърденията на Мария Захарова за съпричастност към невротоксина, използван срещу Сергей Скрипал

Приключиха преговорите между шведския и севернокорейския външен министър

Изборите в Русия: Странни птици има сред осемте кандидати

Само 1 от 10 българи спортува активно, румънците са по-мързеливи от нас в ЕС 70% от нашенците обаче смятат, че са в добро или много добро здраве

Властите в Албания издирват двама българи, част от банда за фалшиви документи

25 000 руснаци може да гласуват у нас за президент Бюфет с деликатеси ще има в секцията на посолството в София

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 18 март 2018

Българка с награди за висша мода в Щатите Заедно с трима сънародници Антоанета Балабанова получи оскар на съпътстващите призове Red Carpet Concierge International в Чикаго

Томислав Дончев: Тези които искат да бутнат властта с партизански методи, заслужават прозвището “гадове”

Варненски ученици спечелиха конкурс на НАСА В надпреварата участвали над 10 000 деца от цял свят

Китай заяви, че е категорично против американския закон за официалните контакти между САЩ и Тайван

Гореща размяна на съпруги В “Смени жената” певицата Йоана гледа овце, фитнес моделът Биляна Йотовска яде свински крачка и жена на каишка чете Библията

ТЕЦ “Бобов дол” спря работа напълно

Великият Майстор и Командерът на Ордена на тамплиерите пред „Труд“: Ние сме християнски рицарски съюз – строители на мостове между култури, а не кръстоносци

Великият майстор Патрик Рей (вляво) и Великият командер Марсел де Пичиото

Сред членовете си търсим хора, които са способни да предотвратяват ненужни конфликти

– Господа, в София тази седмица се провежда Великия магистрален съвет на Суверенния военен орден на тамплиерите. Какви са основните теми, които се обсъждат на тази среща, която се организира на всеки три години, и има ли конкретни причини тя да се проведе в България?

Командeр Марсел де Пичиото: Три са основните въпроси, които ще са предмет на обсъждане от членовете на ордена. На първо място, ще приемем резолюция, посветена на проблемите с тероризма и отвличането на вярата за користни цели. Втората тема, която ще засегнем и по която ще приемем официална позиция, засяга универсалното право на достъп на всеки до чиста вода. Третата тема е изграждането на мостове през границите. Ще приемем за пълноправни членове на нашия орден Великия приорат на Украйна и Великия приорат на Русия.

– В този контекст беше ми любопитно как да наричам ордена на тамплиерите – хуманитарна или военна организация?

Командeр Де Пичиото: Орденът на тамплиерите е християнска икуменистична организация с хуманитарна отдаденост.

– Питам, защото виждам че сред гостите на срещата в София има доста офицери резервисти от въоръжените сили на различни държави.
Велик майстор Патрик Рей: По време на срещите на съвета на ордена често пъти се концентрираме върху два, понякога три конкретни въпроса. Основните приоритети вече бяха изложени от Марсел. Паралелно с това използваме и възможността да отворим втори план на разговори, който наричаме „мрежа за мир“. В светлината на това поемаме отправена ръка за приятелство от висши руски военни с мисъл как да развием тази мрежа.

– Между гостите има не просто висши военни от резерва на армиите. Сред имената виждам едно особено значимо – това на бившия армейски генерал Михаил Моисеев, последният министър на отбраната на СССР, който ще бъде приет за член на ордена.

Велик майстор Рей: Той също така и последният главнокомандващ на войските на Варшавския договор. Той е уникален човек. Ако се поинтересувате задълбочено от живота и делата му, ще разберете, че в началото на управлението на Борис Елцин, през 90-те години, той е отговорен за лансирането на цяла серия мирни инициативи в Европа.

– Как възприемате глобалното присъствие на ордена на тамплиерите в наши дни и като хуманитарна организация и като своеобразно военно братство? И от тази гледна точка се връщам към приемането в редиците на тамплиерите на генерал Моисеев, един представител на стара гвардия военни от отминал конфликт, който като че ли се завръща отново напоследък.

Велик майстор Рей: Говорим за армейски генерал, който през онези години имаше голямо влияние в Русия. И работеше в тесен контакт с друг армейски генерал от американска страна, Колин Пауъл. Двамата успяваха да постигнат съгласие по цял набор от въпроси, което беше от помощ за много хора. Генерал Моисеев продължава да е много мощен двигател в самата Русия, на умерения отговор, не на задължителния военен подход.

– Но не е толкова публична личност – името на генерала не е сред най-известните в медийното пространство, било в Русия или извън нея.

Велик майстор Рей: Наскоро беше преизбран като депутат в руската Дума, където е председател на парламентарната комисия по въпросите на ветераните и назначен от президента Владимир Путин начело на националната служба, която се занимава с проблемите на ветераните. Така че съм сигурен, че гласът му ще се чува много в самата Русия, при това с разумна позиция. Но наистина предпочитам да не се ангажирам с вътрешнополитически процеси. Особено с актуалната политическа ситуация у нас, в САЩ. Не искам да звуча драматично, но всички искаме да отправим призив към „добрия ангел“ у всеки от нас. Вярно че малцина генерали имат „добър ангел“, но вярвам, че той е международно признат защитник на политиката да не се водят войни по грешка.

– Само аз ли оставам с впечатлението, че цяло едно поколение, което се е сражавало от двете страни в студената война и е овладяло затоплянето й, сега се намира в ситуация да се обърне към по-младите с „хайде, ние не се подведохме, защо го правите вие“?

Велик майстор Рей: Има много успешни, да ги наречем, „воини на студената война“ в Русия и в САЩ и те имат много повече влияние от това, което си представят хората.

Командер де Пичиото: Нека не се отделяме от основното – няма какво да ни спре да търсим хора, които са способни да предотвратят конфликти, които могат да започнат по грешка. Подобен човек трябва да има както необходимите познания, така и авторитета и контактите с политиците в своята страна, за да може да лансира дебат, да спомогне да изграждането на мостове на комуникация.

– Което обяснява и решението за включване в състава на ордена на украинския и руския приорати?

Командер де Пичиото: Точно така

Велик майстор Рей: Говорим за хора, които успяват да постигат целите си – такъв е случаят с украинския приорат – които през последните години системно работят с хора от двете страни, Русия и Украйна, някои от които дори са воювали едни срещу други в последните четири години.

– Да разбирам ли, че мнозинството от членовете на украинския приорат са бивши военни и офицери от украинската армия?

Велик магистър Рей: Не по никакъв начин. Едва ли и половината са.

Командер Де Пичиото: Може би се е създало объркване за нашите членове. Те не са приоритетно военни или бивши военни.

– Имах предвид, че част от дневния ред на заседанието на съвета на ордена е ориентирано около срещи на военни резервисти от различни страни и си представих, че това е начинът на тамплиерите да преодоляват пропастите.

Командер Де Пичиото: Именно в този контекст сме предвидили два паралелни вида срещи, както вече обясни Великият магистър. Първите засягат нашите вътрешноадминистративни въпроси, на които ще обсъдим и приемем резолюциите, за които споменахме. В рамките на тези срещи ще бъдат и обявени новите ни членове от Украйна и Русия. Паралелно на това ще се водят и разговорите, за които говорите вие, между резервисти. Но държа да подчертая, че този контакт по-скоро се улеснява от нашата организация, отколкото да й е основна задача. Намесваме се предимно като посредник на тези контакти.

– Да се върнем към световният дневен ред. Планетата отново се тресе във всички посоки. Цялото взаимно доверие между отдавнашни съперници и доскорошни партньори изведнъж се изчерпа. Не са ли именно наднационалните организации, които обединяват благородни идеали и цели, възможността за намиране на изход от тези нови/стари предизвикателства? И къде се намира Орденът на тамплиерите в тази схема – може ли да донесе ред или да допринесе допълнително за хаоса?

Велик майстор Рей: Ние сме християнски рицарски орден, който в съвременните времена се е протегнал назад във времето към оригиналната си цел на съществуване. Благороден рицарски орден в защита на поклонниците, миряните и вярващите, а не на кръстоносните идеи. Искаме да помогнем не само на християните, но и на всички хора. В Близкия изток на първо време – всеки да има достъп до Ерусалим. И се противопоставяме на войната като решение на проблемите. Едновременно с това нашите усилия обхващат много по-широк спектър от въпроси. В следващите няколко дни правим именно това, което винаги сме правили. На първо място, да движим организацията, разширявайки обхвата на интересите й в различни политики, за да сме винаги наясно в каква посока отиваме. На второ място, искаме да се възползваме от предложението на висши руски военни да разгледаме възможностите за загърбване на войните като решение. И разчитаме на ветерани от споменатите конкретни страни, които са воювали и познават ужасите на войната, да помогнат да отклоним посоката откъм случайна война.

– Можем ли да кажем, че се търсят хора, които да са образът на желанието на дадената страна за промяна на курса?

Велик майстор Рей: Да, бихме могли. Но ние не смятаме, че е правилно да коментираме обществени течения и влиянието върху тях – това е работа за журналисти и за учени. В някои страни, не само в Русия, демокрацията не успя да се справи с предизвикателствата на конкретната страна. Това са наистина важни въпроси, но не сме ние хората, които ще отговарят за тяхното решение.

Един последен въпрос. Обществата в Източна Европа са много податливи на конспиративни теории и в частност тайни общности и тяхното влияние върху обществените процеси. В България наскоро бе приет закон, който задължава магистратите да разкриват принадлежността си към масонски ложи. Как се вписва орденът на тамплиерите в тази картина?

Велик майстор Рей: На първо място, ние не сме тайно общество. Нашите официални срещи са открити за обществеността. Вътрешните заседания, които засягат административни и финансови въпроси, разбира се, са закрити. Но ние не сме част от тайните общества.

Командер Де Пичиото: Нещо повече – всеки е добре дошъл да присъства на откритите заседания на нашия съвет в София.

– Последно обръщение към читателите на вестник „Труд“?

Командер Де Пичиото: Тамплиерите сме строители на мостове между култури, държави и нации; ние сме християнски рицарски съюз, търсим контакт с всички хора по света и наистина работим за постигането на общата надежда за спасение, която споделяме като човешки същества.

НАШИТЕ ГОСТИ

Бригаден генерал (о.р. от въоръжените сили на САЩ) Патрик Рей е Велик магистър на Суверенния военен орден на рицарите на Храма в Ерусалим. В редиците на американската армия е служил 33 години, основно в командването на военния резерв.
Полковник (о.р. от въоръжените сили на Франция) Марсел де Пичиото е Върховен командор на ордена на тамплиерите. Кавалер е на Ордена на почетния легион на Франция.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. ”Бригаден генерал (о.р. от въоръжените сили на САЩ) Патрик Рей е Велик магистър на Суверенния военен орден на рицарите на Храма в Ерусалим. В редиците на американската армия е служил 33 години, основно в командването на военния резерв.
  Полковник (о.р. от въоръжените сили на Франция) Марсел де Пичиото е Върховен командор на ордена на тамплиерите. Кавалер е на Ордена на почетния легион на Франц//
  Не знаем какви сте културни/духовни сторители, но ясно е видно, че служите на войната и оръжието и въоръжените сили:)))
  А ние в България си имаме други идеали и духовности – Богомилите, братята Кирил и Методий, Духовни Учители като Дънов, Ваклуш Толев и пр. хуманисти, които са многообичани не само в България, но и по света:))! И не се натрапвайте молим. Имайте малко достойнство. Имат ли масонки/тамплиерки, билдерберги и пр. орханизацийки дигнити-достойнство:)?

 2. Вие сте предатели на християнството. Комунист
  отрекал се от православието е способен на всичко
  и е перфектен слуга на дявола.

 3. Изтъркани претенциозни дрисльовци.Що не си направят по една чикия… и да престанат да ни занимават с неосъществените си полюции?

 4. Какво общо има Христос с тия ???? Хуманизма е висшата форма на сатанизма заедно с комунизма и всичко което отхвърля Христос и неговото учение а поставя човека в центъра на света

 5. На 5 март 1946 г. в град Фултън Уинстън Чърчил произнася реч, която се счита за начало на студената война. Обосновавайки нуждата от твърдо противопоставяне на съветски амбиции, той казва: “Общувайки по време на войната с нашите руски приятели и съюзници, аз стигнах до извода че те най-много се възхищават от силата и най-малко уважават слабостта, най-вече военната.”

 6. Интересен комент Тонче:) Ние пък друго сме чели, че след масовото емигриране на руските дворяни, интелигенция и хора на изкуството/музика/художници/поети и пр. от Русия, особено около 1917 г револяцията, в зап.Европа и хамер. настъпва едно духовно раздвижване и издигане. Или противопоставяне на духа/идеализма на славянството на зап евр/нрод хамер. прагматичност и материализъм:))) Подобно нещо се случи и при масовото емигриране в хамер и зап евр след 89 г.:) на миналия век не само на руснаци, но българи, чехи, поляци, украинци етц.. Свидетели сме на последното и знаем лично:))!
  А Чърчил е обичал МНОГО Мелнишкото винце:) Та, когато ги е говорил тия неща, може да е бил под въздействие на божественото мелничко вино – вино на Боговете или амброзия:) Знае ли човек къде и какво е било:)! Приятен ден/вечер на всички добри хора:)

 7. Хахаааа, сълзи от смях ме избиха. Ще ме приемете ли? Християнин съм, тих, скромен и красив, най-вече мързелив. Искам да бъда рицар.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.