Велики Преслав кани творци

Община дава 5 000 лв. награди за идея за парк

Община Велики Преслав иска да обнови Градския парк на територията на Историко-археологическия резерват и е обявила конкурс за архитекти, художници и творчески ателиета.

2500 лв. е първата награда за добър идеен проект как да бъде преустроено пространството, което е с площ 21 хектара. Втора и трета награда са съответно 1500 и 1000 лв. Крайният срок за кандидатстване с оригинални решения е 11 декември, а на следващия ден ще ги оценява жури от специалисти.

Конкурсът е предизвикателство, защото мястото се е превърнало в обикнат туристически маршрут. Преди три години са правени подобрения на централната алея и прилижащи площи, изградено е и капково напояване. Нужни са обаче още подобрения по озеленяване, осветяване на района, нови настилки и паркова мебел. Освен това, творците могат да предложат създаване на подходящи площадки с изглед към запазените средновековни сгради в резервата.

Избраният проект ще бъде съгласуван с Министерство на културата. Паркът е създаден през 50-те години на XX век, той е защитена територия, но е предоставен за безвъзмездно управление на общината до 2020 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България