Великобритания гласува за отмяна на европейското законодателство

Днес е първата голяма стъпка на Великоблритания по пътя на излизането от ЕС с публикуването на Закона за отмяна на законодателството на ЕС. Това е първият от осемте закона, които трябва да бъдат приети от парламента през следващите две години за осъщестяването на Брекзит, предаде БНР.

За днес е насрочено първото четене на закона, който безспорно е най-важната част от британското законодателство за цяло едно поколение. С него се прави невалиден Акта на европейските общности от 1972 година, което означава, че Великобритания поема контрол върху законите в страната, което пък изисква преработването на хиляди европейски закони в британски.

Законът цели да се сложи край на юрисдикцията на Европейския съд, въпреки че правителството прие, че ще е необходим преходен период до приключването на процеса. Без Европейския съд обаче ще бъде намерено трудно решение на редица спорни въпроси, включително гарантирането на правата на европейските граждани на Острова и на британските в Европа.

Предвид сложната материя  и очакваното внасяне на поправки законът едва ли ще бъде гласуван преди октомври. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние вчера бе критичен към британския преговарящ екип, че няма яснота в позициите му и го призова да побърза.  Барние днес ще има срещи с лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин и първия министър на Шотландия Никола Стърджън.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа