Великобритания забранява всички крила на "Хизбула", обявява я за терористична организация

Великобритания обяви, че смята да забрани всички крила на ливанската шиитска организация „Хизбула“ заради дестабилизиращото ѝ влияние в Близкия изток и ще я определи като терористична, предаде БТА.

Лондон вече постави извън закона структурата на „Хизбула“ за външна сигурност през 2001 г. и военното й крило през 2008 г., но сега иска да обяви за незаконно и политическото ѝ крило, посочва Ройтерс.

„Хизбула“ продължава опитите си да дестабилизира крехката ситуация в Близкия изток, а ние вече не сме в състояние да разграничим забраненото ѝ въоръжено крило от политическата партия“, каза британският вътрешен министър Саджид Джавид. „Поради това реших да обявя групировката за незаконна в нейната цялост“, добави Джавид в изявление.

Подкрепяната от Иран шиитска групировка вече е смятана за терористична организация от САЩ, които миналата седмица изразиха загриженост от нарастващата й роля в ливанското правителство. Законодателите от партията „Хизбула“ нарекоха това решение „нарушаване на суверенитета“.

„Хизбула“, или Партията на Бога, е създадена през 1982 г. по инициатива на Корпуса на пазителите на иранската революция, след израелското нашествие в Ливан. Тя успя да се наложи в Ливан като важен политически фактор и през 2005 г. за пръв път влезе в правителството. С течение на времето тя стана ключов играч в Близкия изток.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа