Великобритания може да бъде глобена с 2 млрд. евро преди Брекзит

Великобритания е изправена пред опасността да бъде глобена с два милиарда евро, след разкритие на инспектори от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), че британските власти са си затваряли очите по отношение на голяма мрежа за измами, чрез която много евтини китайски стоки са залели европейския пазар, пише европейското издание на Politico.

Според заключението на ОЛАФ по случая, който може да се окаже най-големият в нейната история, британските митнически служби са имали централна роля в схемата, след като многократно са игнорирали призивите да предприемат действие спрямо китайските дрехи и обувки, навлизащи в Европа на цени, много по-ниски от тяхната себестойност. Организираната престъпна мрежа е нанесла и допълнителни щети на стойност 3,2 млрд. евро от несъбран ДДС в страни като Франция, Германия, Испания и Италия, заявяват инспекторите.

В опит да компенсира част от загубите, ОЛАФ изпрати препоръка до Генерална дирекция „Бюджет“ на Европейската комисия да задължи Великобритания да изплати 2 млрд. евро директно в европейския бюджет.

Инспекторите потвърждават тези детайли и казват: „Тези загуби за бюджета на Европейския съюз продължават да нарастват, тъй като схемата все още не е спряна“.

„Въпреки няколкократните опити на ОЛАФ, както и действията, предприети в няколко други държави членки за борба със схемите, измамничеството във Великобритания продължава да нараства“, заяви говорител на службата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа