Великобритания премахна дискусията за Косово от дневния ред на Съвета за сигурност на ООН

Великобритания пое председателството на Съвета за сигурност на ООН и на базата на дневния ред, публикуван от британската мисия в ООН, регулярният тримесечен доклад на Временната администрация на ООН в Косово (ВАООНК) обсъждан от Съвета за сигурност, е бил изцяло премахнат, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.

Посланикът на Косово в САЩ Вльора Читаку благодари на Великобритания за премахването на регулярната дискусия за Косово от Съвета за сигурност на ООН. „Заявихме няколко пъти, че няма логика да има дебати за Косово на всеки три месеца в Съвета за сигурност. Косово има своите проблеми, няма съмнение относно това, но ООН не е мястото те да бъдат обсъждани, със сигурност не и толкова често“, написа Читаку в социалната мрежа Фейсбук.

Теута Саатия, генерален консул на Косово в Ню Йорк, потвърждавайки новината благодари на британския посланик в ООН Карън Пиърс за решението. „Докладът на ВАООНК беше премахнат от дневния ред, по този начин нарушавайки правилото за тримесечен доклад върху Косово“, заяви Саатия.

Тя благодари и на посланиците в ООН на САЩ, Франция и другите, които подкрепят независимостта на Косово в организацията. „Това е важна крачка по отношение на Косово и е възможност за позитивни промени в ООН. Това е страхотна победа и ние работихме много усърдно, за да я заслужим“, добави тя.

Последната сесия в Съвета за сигурност, посветена на Косово, беше проведена на 15 май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа