Великотърновец, участвал в две експедиции до Антарктида, открива изложба в Габрово

В експозицията са включени над 100 фотографии, представящи остров Ливингстън

Изложба, посветена на Българската Антарктическа експедиция, ще бъде открита в четвъртък в Художествената галерия „Христо Цокев“ в Габрово.

Автор е великотърновецът Мирослав Цветанов, участник в 25-тата и 26-тата Българскa антарктическa експедиция. В експозицията са включени над 100 фотографии, представящи природната среда, флората, фауната и работата на българските учени на о-в Ливингстън.

Събитието ще бъде открито от ръководителят на Българския антарктически институт - проф. Христо Пимпирев. Ще присъстват още Драгомир Матеев, ръководител на логистика на БАЕ и Йордан Йорданов, дългогодишен командир на Българската антарктическа база.

Специално за събитието от катедра „Геология, палеонтология и изкопаеми горива“ към Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ще бъдат представени 30 теренни образци, събирани по време на експедициите. Това са фосили на животни и растения, живели преди 145 милиони години в Антарктика.

Изложбата е част от Образователната програма на към Националният център за полярни изследвания на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Програмата е с дългосрочна насоченост към учениците от основния и средния курс на обучение. Нейната цел е обединяването на младежите около една научна среда и изграждането на връзки с изтъкнати личности в областта на науката.

Част от събитието ще бъде образователно информационна среща с ученици и учителите от Националната Априловска гимназия. Проф. Пимпирев ще изнесе лекция за мястото на България в Антарктика, за положените традиции и бъдещите предизвикателства. Ще бъдат показани интересни снимкови и видео материали, представящи работата на българските учени в Антарктика.

Изложбата се осъществява с подкрепата на община Габрово и художествена галерия „Христо Цокев“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България