Великотърновската епархия осъди длъжник за 8500 лева дадени назаем

Великотърновската епархия е осъдила длъжник за 8500 лв.,които са му били дадени назаем. Освен това М.М. ще трябва да плати и солидния адвокатски хонорар от 1340 лв. с лихвите.

Търновецът не е духовно лице и не е ясно в какво качество божиите служители са му отпуснали кредит на два транша с разходни ордери –веднъж за сумата от 4200 лв. и втори път за 4300 лв. Уговореният срок за връщане бил 1 март 2019 г. След това поради липсата на изпълнение на падежа страните са подписали договор за заем от 19 март 2019г. с нотариална заверка на подписите, за да се формализира вече възникналото правоотношение. Срокът бил средата на август,но М.М. отново не платил и срещу него било заведено дело по Закона за задълженията и договорите плюс искане на обезпечително производство,по което разходите били над 1000 лв.

Така некоректният платен е осъден да брои на кредитора си над 10 000 лева,защото е подписал договор за заем с нотариална заверка.

Решението обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред Окръжния съд,но длъжникът едва ли има интерес от обжалване в тази ситуация.Любопитното в случая е как и защо ръководството на епархията е дало заемите на частно лице? Освен това за казуса е нает столичен адвокат.

Коментари

Задължително поле