Велико Търново е част от кампанията „Национални информационни седмици за осиновяването“

Велико Търново става част от кампанията „Национални информационни седмици за осиновяването“, организирана от Българска асоциация „Осиновени и осиновители“. С подкрепата на Общината и на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“, в Старата столица ще се състои разширена среща и дискусия по актуални теми и въпроси в сферата. За участие са поканени родители, вече осиновили деца, кандидат-осиновители, осиновени, специалисти и всички с интерес към темата.

Срещата е публична и със свободен вход и ще се състои на 5 октомври /петък/ от 17,00 ч. в Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“. В рамките на събитието ще бъде представена книгата на Дора Прангаджийска „Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“. Авторката е известен психотерапевт и член на Българска асоциация „Осиновени и осиновители“. Ще бъде прожектиран и филмът „Триъгълник от любов“, създаден по проект на неправителствената организация, финансиран от фондациите „Лале“ и „ОУК“. Продукцията е отличена с наградата „Проект на годината в социалната сфера“ – 2016 г.

В рамките на дискусията ще бъде обсъдено правото на всеки човек да познава своите корени. Именно това е една от целите на тазгодишното издание на инициативата „Национални информационни седмици за осиновяването“. Акценти са поставени върху процедурата за законно търсене на биологичния произход на осиновените хора, регламентирана в Семейния кодекс, механизмите за достъп до информация, проучване на нуждата от промени с цел всеки осиновен знае за своя произход при зачитане както на неговите права, така и на тези на осиновителите и на биологичното семейство.

От 2004 г. досега Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ подпомага родители, пристъпили към осиновяване, и осиновени имащи нужда от подкрепа. В резултат на дейността, в страната е формирана общност от семейства, осиновили деца, които взаимно се подкрепят и обменят добри практики за отглеждане и възпитание на децата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България