Велико Търново и още 40 общини получават техника за спасителни акции

Велико Търново и още 40 общини в България получават техника за спасителни операции, дарение от Швейцария. Оборудването бе прието днес в столицата София от кмета на старопрестолния град и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Дарението включва мултифункционални пневматични съоръжения; моторни помпи, моторни триони и къртачи, пробивни триони и резачи за арматура, комплекти ъглошлайфи и шлангове с макари и др.

Даниел Панов обясни, че разпределението на техниката е направено по обективни критерии, определени и приложени съвместно от НСОРБ и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. „Едно от главните изисквания бе общините да имат разработени планове за действие на доброволчески спасителни формирования. Тези отряди работят добре и са в помощ на местните власи при реагирането по време на кризи,бедствия и аварии. Техниката е много важна за най-малките общини с под 20 хил. население, които с промените в Закона за защита при бедствия са задължени да създадат свои доброволни формирования. Вярваме, че професионалистите, подпомогнати от добре обучените доброволци, могат да се справят успешно с всяка една кризисна ситуация”, коментира Панов.

Благотворителната инициатива бе инициирана от българското посолство в Швейцария, с личната подкрепа на посланик Меглена Плугчиева. Дарението бе договорено след работно посещение в Швейцария на гл. комисар Николай Николов и Даниел Панов.

„Контактите с Швейцария на най-високо федерално ниво в областта на гражданската защита на населението ще бъдат отправна точка за разширяване на двустранното сътрудничество между двете страни и подкрепата за общините”, каза още кметът на Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България