Премиерът Борисов няма да участва на форума в Давос

Грипна епидемия в Софийска област от утре

ЕС наложи санкции на служители на руското военно разузнаване заради случая „Скрипал“

Пиян изпотроши девет коли в Чепеларе

Грипна ваканция в Пловдивска област от утре до петък

Обвинени в контрабанда на 16 тона прекурсори отказаха сделка с прокуратурата Чужденците твърдят, че били натопени, а в схемата участвали агенти на ДАНС

1,7 млрд. лв. е бюджетът на София за 2019 година Общината ще инвестира в модернизация на инфраструктурата за осигуряване на по-чиста околна среда, съобщи Дончо Барбалов

Панахида за Радичков отслужиха в Берковица След молитви в храма преди десетилетия, малкият Йордан проговорил

Пътуваща изложба „140 години от Учредителното Събрание и приемането на Търновската конституция“ е в Благоевград

Не пийте газирани напитки по време на тренировка Изследване доказва, че така рискът от бъбречни заболявания се увеличава

Кметът на София: В бюджета за 2019 г. сме заложили 21 млн. лв. за здравеопазване (СНИМКИ)

Представители на Генерална дирекция за социално подпомагане и закрила на детето в област Телеорман посетиха Търново

Днес е „син понеделник“ – най-депресиращият ден в годината

Мъж с 2,61 промила алкохол в кръвта и без книжка се обърна с колата си, в която били и двете му деца

Успешна телефонна измама в Омуртаг след година затишие Торбата с 2 245 лв. изчезнала за 10-на минути от входната врата

Велико Търново и португалският Брага ще развиват партньорство

Заместник-кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков се срещна с Антонио Баросо – представляващ кабинета на кмета на град Брага /Португалия/. Ганчо Карабаджакав запозна госта с възможностите, които Велико Търново предлага за партньорство и за съвместни проекти в областите на изкуствата, културата, науките и образованието, в туризма и бизнеса. Коментирани бяха много добрите перспективи за партньорство и между университетите и академичните общности на двата града.

Заместник-кметът предложи сътрудничеството между Велико Търново и Брага да стартира с взаимни гостувания на малки групи творци със свои произведения. Така на практика ще бъде насърчено партньорството между двата града в областта на съвместните културни проекти. Ганчо Карабаджаков даде идея и за обмен в областта на ключови културни събития и проекти в двата града, които могат да бъдат обект на партньорство.

Гостът от Брага подчерта, че е впечатлен и удовлетворен от представянето по време на Международно изложение „Културен туризъм Велико Търново“. Той оцени събитието като много добра възможност за презентиране на високо ниво и пред професионални общности богатите възможности, които Брага предоставя в областта на туризма. Антонио Баросо заяви, че португалският град е център на три университета с общо над 20 000 обучаеми студенти, над 1 000 от тях чуждестранни.

Градът е бил столица на провинция Галиция, а понастоящем е утвърден индустриален център, но и средище на изключително богато културно-историческо наследство. Над 20% от регионалния брутен продукт на португалския град се формират от туризма и свързаните с него индустрии.Едновременно с това Брага е сред градовете, които дават множество възможности на стартиращи компании и подпомагат тяхното развитие.

Португалските партньори са готови да споделят опит с Велико Търново в развитието на стартъп и стимулирането на множество млади хора да основат, стартират и развиват свои компании. Ганчо Карабаджаков потвърди интереса на Велико Търново към тази тема и декларира, че политиката за подкрепа и стимулиране на стартиращи компании е част от стратегията за устойчиво развитие на Старата столица и региона.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.