Ангела Меркел: НАТО защитава всички свои членки, включително и Черна гора

Мона Чобан презря Париж заради Родопите В Киселчово писателката създаде артцентър за възраждане на български традиции

Варненският окръжен съд определя мерките за неотклонение на тримата задържани надзиратели

Автобусите на Столичния градски транспорт, които пътуват до планината Витоша, ще бъдат подменени

Труд Уикенд – един вестник за два дни Безгрижна неделя с чаровния 80-страничен брой на вестник "Труд"

Китайският президент пристига на посещение в Африка

С 95 невероятните точки Братя Минкови Кюве получи злато от световният конкурс за винени награди Decanter

Туристическа рана за Гърция от Русия след дипломатическия скандал, 10% спад на резервациите като цяло

Трима български граждани опитаха да преведат нелегално осем чужденци

МОН предлага за обществено обсъждане график на учебното време, ваканциите и датите на изпитите

Крадци са ограбили дома на Мира Добрева, докато семейството й спи

Властите в Хасковска област предупреждават стопаните по селата за опасност от чума по дребните преживни животни

Мъжът, който пострада при катастрофата на АМ „Хемус“, е с опасност за живота

Един човек пострада при катастрофа на АМ „Хемус” край Девня Трафикът се осъществява в активната лента

Ана Пападопулу става жена на Вергов Снимат шести сезон на “Откраднат живот”

Велико Търново отбеляза тържествено Деня на Европа

Велико Търново отбеляза тържествено Деня на Европа – 9 май. Ученици и малчугани от детските градини дефилираха по главната улица „Васил Левски” със знамената на всички държави – членки на Европейския съюз. Пред сградата на Общината бяха издигнати знамената на България, ЕС и старопрестолния град. Стихотворение, посветено на Деня на Европа, рецитира малкият Никола. Присъстваха представители на институции, образователни средища, жители и гости.

В словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов припомни, че Старата столица е първият град в България, който празнува Деня на Европа за двадесета година, далеч преди членството на страната ни в Европейския съюз. Той посочи, че от самото й начало традицията е насочена към децата и младите хора. „Щастливи сме, че днес те имат възможността да участват в много европейски образователни проекти, да пътуват, да се срещат със свои връстници, да обменят опит, да учат и работят заедно”, каза Даниел Панов.

Кметът на Велико Търново подчерта, че равноправното членство на България в европейските структури представлява сбъдването на национална мечта, зародила се в умовете и сърцата на най-светлите и видни представители на българското Възраждане. „На нас се пада честта и отговорността да участваме и да защитаваме европейския проект винаги, когато има необходимост от това. Признателни сме и благодарни към всички, които работиха за присъединяването на България в Европейския съюз, както и на всички, които днес утвърждават с делата си европейския дух и ценности”, подчерта Панов.

„Преди да бъде европейски съвет, комисия и парламент, преди да стане единен пазар за над 500 милиона души, европейският проект е преди всичко пространство на споделени ценности. Европейският съюз не е просто най-мащабният политически проект в историята, а нашата надежда, че бъдещето може да носи мир, прогрес, развитие, социално-икономическо равенство и просперитет за всички. Тези ценности ни завещаха основателите на обединена Европа. Затова във времена, в които европейският проект е подложен на външни атаки и вътрешни изпитания, наш дълг е ясно е да го подкрепим. Наш дълг е да продължим да изграждаме общ политически, икономически и най-вече ценностен проект, в центъра на който стои всеки от 500-те милиона европейски граждани”, каза Даниел Панов.

Празникът продължи с многобройни изненади за децата. По случай Деня на Европа в 21,00 ч. ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”. След края на шоуто крепостта Царевец ще бъде осветена в синьо и жълто – цветовете на знамето на ЕС.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. на времето така тачеха 7ми ноември… всяко ново нещо е позабравено старо…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.