На 21 април 2018 да почерпят

Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Велико Търново отбеляза тържествено Деня на Европа

Велико Търново отбеляза тържествено Деня на Европа – 9 май. Ученици и малчугани от детските градини дефилираха по главната улица „Васил Левски” със знамената на всички държави – членки на Европейския съюз. Пред сградата на Общината бяха издигнати знамената на България, ЕС и старопрестолния град. Стихотворение, посветено на Деня на Европа, рецитира малкият Никола. Присъстваха представители на институции, образователни средища, жители и гости.

В словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов припомни, че Старата столица е първият град в България, който празнува Деня на Европа за двадесета година, далеч преди членството на страната ни в Европейския съюз. Той посочи, че от самото й начало традицията е насочена към децата и младите хора. „Щастливи сме, че днес те имат възможността да участват в много европейски образователни проекти, да пътуват, да се срещат със свои връстници, да обменят опит, да учат и работят заедно”, каза Даниел Панов.

Кметът на Велико Търново подчерта, че равноправното членство на България в европейските структури представлява сбъдването на национална мечта, зародила се в умовете и сърцата на най-светлите и видни представители на българското Възраждане. „На нас се пада честта и отговорността да участваме и да защитаваме европейския проект винаги, когато има необходимост от това. Признателни сме и благодарни към всички, които работиха за присъединяването на България в Европейския съюз, както и на всички, които днес утвърждават с делата си европейския дух и ценности”, подчерта Панов.

„Преди да бъде европейски съвет, комисия и парламент, преди да стане единен пазар за над 500 милиона души, европейският проект е преди всичко пространство на споделени ценности. Европейският съюз не е просто най-мащабният политически проект в историята, а нашата надежда, че бъдещето може да носи мир, прогрес, развитие, социално-икономическо равенство и просперитет за всички. Тези ценности ни завещаха основателите на обединена Европа. Затова във времена, в които европейският проект е подложен на външни атаки и вътрешни изпитания, наш дълг е ясно е да го подкрепим. Наш дълг е да продължим да изграждаме общ политически, икономически и най-вече ценностен проект, в центъра на който стои всеки от 500-те милиона европейски граждани”, каза Даниел Панов.

Празникът продължи с многобройни изненади за децата. По случай Деня на Европа в 21,00 ч. ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”. След края на шоуто крепостта Царевец ще бъде осветена в синьо и жълто – цветовете на знамето на ЕС.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. на времето така тачеха 7ми ноември… всяко ново нещо е позабравено старо…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.