14-годишен убиец на бездомник биел възрастни хора без причина Денис Живков направи признания, но остава в ареста

Кметълът Цонко Цонев мести рок столицата от Каварна във Варна Глен Хюз от "Дийп Пърпъл" забива край морето

Обявяват грипна епидемия и в Софийска област

БСП внася подписи за провеждане на референдум по Истанбулската конвенция

Прокуратурата внесе обвинения срещу шест ръководни лица от „Напоителни системи“

Световната купа по футбол на ФИФА идва в София с Coca-Cola Футболните фенове и любителите на незабравими преживявания могат да станат част от емоцията на световното първенството на 14 февруари

Корнелия Нинова: Президентската двойка изпълни със съдържание институцията

Полицай спасил мъж от наръгване, хванали пияния нападател след сигнал до катаджиите

Финансовият министър на САЩ: Участието на Тръмп в Давос цели насърчаване на международните партньорства

6 г. затвор за рецидивист, клал жена, за да я изнасили Делото е гледано по съкратената процедура

Бойко Борисов внесе предложение за освобождаването на Офелия Кънева като председател на ДАЗД

Разкриха наркооранжерия в Павликени

Двама братя са осъдени за убийство на техен съселянин във Врачанско

Две години затвор за кражба от базиликата „Света София“

Екоинспектори наложиха санкции за над 54 000 лева на замърсители "Захарни заводи"-Горна Оряховица и месопреработвателното предприятие "Чех" ще плащат глоби от по над 26 000 лева

Велико Търново получава първите 15,2 милиона лева по ОП „Региони в растеж”

Снимки: Община Велико Търново

Община Велико Търново получава първите 15,2 милиона лева безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. Договорите с Управляващия орган по три от новите проекти бяха подписания от кмета Даниел Панов. В рамките на месец предстои обявяването на обществените поръчки за избор на изпълнители. Срокът за реализация на дейностите е 30 месеца от парафирането на контрактите.

Трите проекта са част от одобрената инвестиционна програма на Община Велико Търново по ОПРР 2014-2020. Те са в рамките на Процедура BG16RFOP001-1.001-009 ”Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020-Велико Търново”, част от Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“.

Първият проект „Привлекателна и съхранена автентична градска среда на град Велико Търново” предвижда благоустрояване на над 40 улици и площади в старата градска част и запазване на автентичния им вид. Така историческата част на Велико Търново ще стане още по-атрактивна и достъпна за жителите и туристите. Сред включените дейности са подмяна и обновяване на уличните настилки, тротоарите, пешеходните алеи, стълбищата, елементите на градското обзавеждане /парапети, пейки, кошчета за смет/, озеленяване, монтаж на енергоспестяващо улично осветление. Изградени ще бъдат и подпорни стени и канализационни съоръжения. Реконструкция ще претърпят изгледните площадки на улица „Стефан Стамболов”, площад „Съединение” и паркинга на ул. „Крайбрежна” /южно под крепостта Царевец”/. Сред дейностите е и благоустрояване на кв. „Чолаковци“. Обща стойност е 11 010 062,50 лв., от които 9 757 678 лв. за строително-монтажни работи, явяващи се 100% безвъзмездна финансова помощ.

Вторият проект „Подобряване на бизнес средата в Западна индустриална зона” е на обща стойност 2 000 000 лева, от които 1 878 928,18 лв. за инженеринг. Подобрена и обновена ще бъде съществуващата техническа инфраструктура, свързана с бизнеса. Изградени и реновирани ще бъдат кратки участъци от общинската пътна мрежа, които осигуряват достъпа до ЗПЗ. Поставени ще бъдат пътни знаци и указателни табели. Цялостното обновяване, почистване и възстановяване на градските територии цели трайно да подобри бизнес-средата и да превърне Западната промишлена зона в атрактивна местност за инвестиции.

Третият проект „Изграждане на Кризисен център за лица” е на стойност 2 169 123.77 лв., от които 1 748 462,57лв. за инженеринг, и предвижда създаване на комплекс от социални услуги за лица, пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация. Те ще бъдат предоставяни за срок до 6 месеца и ще бъдат насочени към оказване на индивидуална подкрепа, задоволяване на ежедневните потребности и правно консултиране на потребителите. Сред дейностите е включена също социалнопсихологическа помощ, когато се налага незабавна намеса, включително чрез мобилни екипи за кризисна интервенция.

Кризисният център ще е с капацитет от 30 места и ще бъде разположен в две сгради. Проектът включва също благоустрояване на прилежащите дворни пространства в рамките на квартал „Бузлуджа“, ул. „Драган Цончев“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.