Велико Търново предлага домакинство на международен форум на старите европейски столици

ep1-1Велико Търново предлага домакинство на международен форум на старите европейски столици. Това съобщи кметът на болярския град Даниел Панов след среща с европейските народни представители от Комисията по култура и образование в Европейския парламент. Панов обясни, че в Народното събрание вече е внесен законопроект за старите български столици. В рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз Велико Търново може да организира провеждането на голямата международна среща.

„Форумът има за цел да създаде нови контакти между старите европейски столици. Това ще им позволи обмен на опит и ценни практики по въпроси, свързани с опазването, съхраняването и популяризирането на културно-историческото и архитектурно наследство”, поясни Даниел Панов.

Делегацията от Европейския парламент гостува в Старата българска столица и проведе редица работни срещи с образователни институции и с местната власт. Ръководител на групата от Европейския парламент е Богдан Здроевски /ЕНП/. В състава на мисията са още Сабине Ферхайн, Богдан Вента и Светослав Малинов /ЕНП/, Момчил Неков и Джули Уорд.

Богдан Здроевски и колегите му сподели отличните си впечатления както от наситеността на Велико Търново с паметници на културата и исторически забележителности, така също от добрата грижа за тях, от приветливата и чиста градска среда.

Даниел Панов запозна европейските народни представители със съвременния профил на Велико Търново, богатото културно-историческо и архитектурно наследство, пъстрия културен календар и многообразието от реномирани международни фестивали. Анонсирано бе и предстоящото петнадесето издание на Международното изложение „Културен туризъм“ в старопрестолния град, което е най-големият специализиран туристически форум в България.

Кметът припомни, че съвместно с евродепутата от ЕНП Ева Паунова – Майдел бе изготвен обстоен анализ на пазара на труда в целия регион. В резултат паралелки в средното образование и специалности във вузовете са съобразени според нуждите на бизнеса.

Даниел Панов постави въпроса за необходимостта от финансови механизми, чрез които частните собственици на сгради с историческа и архитектурна стойност да могат да кандидатстват за финансиране за реставрация.

Други от обсъжданите въпроси бяха свързани с новите мерки по Оперативна програма „Региони в растеж“ за инвестиции в туристически обекти с национално и световно значение. Проектите ще насърчат още повече развитието на културния туризъм както във Велико Търново, така и в други градове със сходен профил.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България