Велико Търново рекордьор по поскъпване на имотите В Кърджали и Пазарджик е най-евтино

Жилищата във Велико Търново са поскъпнали с 10,75% за година и квадратният метър в старата столица струва средно 515 евро.

Във Варна искат около 854 евро за кв.м

Велико Търново е рекордьор по ръст на цените на имотите. Жилищата в града са поскъпнали с 10,75% за година и квадратният метър в старата столица вече струва 515 евро, показват данните на имотни компании в страната. Това се дължи на все по-засиления интерес от страна на младежите към града и обособяването му като интересна за чуждестранните инвеститори локация.

Поскъпване на жилищата се наблюдава във всички големи областни центрове – София, Пловдив, Варна и Бургас, като увеличението е средно със 7% за година. Поскъпването се дължи на нарасналото търсене на имоти, което води и до повишена строителната активност в големите градове в страната. Издадените разрешителни за строеж през 2018 г. са с 42% повече спрямо 2017 г.

Бургас остава морският лидер на пазара на имоти с ръст на цените от 7,2% до 670 евро кв.м, сочат данните на брокери. Въпреки това обаче квадратният метър в Бургас остава с около 20% по-евтин спрямо Варна. През миналата година най-активният сезон за покупка на жилище в Бургас е бил лятото, коментират брокери. Те разделят клиентите на два основни типа според начина на финансиране на сделките – едните разчитат изцяло на свои средства, а другите – единствено на банков кредит.

Варна пък е лидер при ръста на сключените сделки с увеличение от 9% за година. Цените на имотите във Варна достигнаха нива от 854 евро за кв.м (+4,3% за година). В София обаче имотите продължават да поскъпват по-бързо отколкото в морската столица – с 8,8% за година до около 1000 евро за кв.м.

Жилищата в Пловдив вече струват средно 695 евро за кв.м (+9%), а Русе се нарежда близо до Европейската столица на културата за 2019 г. като отбелязва поскъпване в размер на 6% до 600 евро за кв.м. Брокерите отчитат поскъпване и в градовете Хасково, Шумен и Ямбол с до 8%, а цените за кв. метър достигат 475 евро. В Стара Загора цените също нарастват, но с по-бавни темпове – с 1,7% до 575 евро за кв.м. Кърджали и Пазарджик са областните градове с най-ниски цени на жилищните имоти – съответно 415 евро за кв.м (+3,7%) и 410 евро за км.м (+5%).

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.