Велосипеди под наем в София догодина

Нови автобуси и линии пускат към Витоша, влекът „Заека“ тръгва до края на 2018 г.

Обновяват или събарят лифтовете в „Княжево“ и „Конярника“

Има възможност от догодина Столичната община да пусне в екслплоатация дългоочакваната система за колела под наем в София. „Преди 2-3 г. беше обявена процедурата за концесионриане на такава дейност и изграждането на система от градски велосипеди. Проведе се конкурс, но обжалвания ни забавиха с години“, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Избрано бе обединението "София байкс", но "Вело Арчър София" обжалва. Общината ще уважи решението на съда и ще се опита да доведе до край процедурата по изграждането на системата от частници, но Фандъкова не е обнадеждена за скорошното й реализиране. Затова тя е възложила преди няколко месеца на общинска структура да работи по изграждането на системата. При този вариант условията няма да са свързани с рекламни площи, но общинската система няма да отстъпва на частната, за която са заложени 33 стоянки и 400 колела. В града ще могат да се наемат и електровелосипеди.

От тази година се наемат паркирани пред Националния исторически музей електроколела за превоз до Витоша. Ще бъдат пуснати и нови автобусни линии до планината.

Тази зима подменят всички автобуси на градския транспорт, които се движат по съществуващите линии до Витоша. Обявена е обществена поръчка за купуване на 10 автобуса произведени най-рано през 2010 г. Възстановяват и хижа Боерица.

„Възложих на Дирекция контрол по строителството да обследват състоянието на спрените лифтове в Княжево и на Конярника. След края на проверката собствениците ще получат предписания да ги възстановят или да ги съборят за собствена сметка“, каза още Фандъкова.

До края на годината спортното министерство ще възстанови влека „Заека“. Собственик на ски училище е готов да инвестира в нови малки влекчета за децата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България