Вино без градус е новата мода Наши производители вече правят експерименти за производството му

Майките прекратяват протеста след оставката на Валери Симеонов

Министерски съвет потвърди: Оставката на Валери Симеонов е лично негово решение

Насрочиха процес за бунга-бунга партитата Силвио Берлускони отново на мушката на съдебната власт

Въглищата с етикет, дървата да са сухи Финансови глоби за кметове, ако трудно се диша

Протестиращи в Перник пак блокираха магистрала „Люлин“

„Да бъде ден!” – зовеше Смирненски

Германия и Франция се разбраха за единен бюджет на Еврозоната

До 1,5 млн. българи поваля грипът 140 хиляди ваксини вече са изчерпани от пазара

Валери Симеонов: Хайде сега да видим, след като си подадох оставката, с какви основания ще продължават протестите Борбата продължава, основанието за радост у моите опоненти е преждевременно, заяви той

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Русия заплаши Украйна с „драстични мерки“, ако спира нейни кораби в Азовско море

Полицията издирва 12-годишно момче

Български компании произвели дрехи за 3 млрд. лв. Модернизират предприятията чрез еврофондове

Валери Симеонов депозира оставка

Венелин Петков: Сложихме началото на нова школа в телевизионната журналистика

Снимка: БТВ

Журналистиката е въпрос на школа, тя не е просто нещо, което се случва в едно студио. За 16 години мога съвсем отговорно да кажа, че ние в БТВ сложихме началото на нова школа в телевизионната журналистика в България. Това каза директорът „Новини, актуални предавания и спорт” в bTV Media Group Венелин Петков по повод 16-та годишнина на БТВ Новините.

„Тайната е в сърцето – всеки от нас носи в сърцето си тази професия. Всеки от нас, съзнателно или несъзнателно, участва в създаването на тази нова школа. Ако не носиш в сърцето си това да търсиш истината, активната позиция, да защитаваш интересите на зрителите си… няма да се случи. Хората, които си мислят, че телевизионната журналистика е само присъствие в студиото, много бързо изчезват”, категоричен беше Петков.

По думите му школата на БТВ Новините е базирана на световните тенденции с активно видео, динамична и активна работа на репортерите на терен. „Хората не си дават сметка, но аз помня какво беше преди 16 г. и какво е сега. Това, което правят всички колеги, е активна телевизионна журналистика – студиото е само връзка между това, което правят репортерите най-често на живо, на терен. Ние имаме готовност да се включим на живо от всяка точна на страната и света”, категоричен беше директорът на БТВ Новините.

Той отбеляза, че в днешната епоха на социалните мрежи репортерът се изправя и пред друго предизвикателство – отсяването на истината от лъжата: „В интернет е пълно с псевдоновинарски сайтове и за обикновения потребител е много трудно да прецени кое е истина и кое – лъжа. В момента, в който нещо се случва, хората пускат нашата телевизия, отварят нашите страници в интернет”.

На този фон, БТВ създава ново поколение български журналисти с работещата си вече над 10 г. стажантска програма. „През тази школа са минали повече от 200 души, най-добрите от които работят в редакциите на водещи телевизии, вестници, радиостанции”. Венелин Петков честити празника на всички колеги, които днес прилагат наученото в БТВ в други медии.

А телевизията върви напред: „Ако сега, 16 г. по-късно, някой направи това, което ние направихме тогава (на старта на БТВ Новините-б.р.), съм сигурен, че ще стане за смях – за 16 г. ние вдигнахме много високо летвата”.

Посланието на Венелин Петков към тези, които създават БТВ Новините и към тези, които ги гледат е: „Колеги, благодаря ви от сърце, продължавайте да работите с този плам в сърцата – изключително важно е и има значение. Към зрителите – благодарим за доверието!”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Сложихте начало на халтурата и чалга културата,Погледнете новините в 19.00ч по БТВ и след това гледайте новините в 20.00 ч по БНТ и си направете изводите, думите са излишни.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.