Венецианското биенале е посветено на проклятие

58-ото издание на Венецианското биенале започва на 11 май.

Българският проект „Как живеем” е избран с конкурс на Министерството на културата

В събота започва авторитетното Венецианско биенале на съвременното изкуство с участието на България. Темата на 58-ото издание на световното артсъбитие е древно източно проклятие: „Да живееш в интересни времена”, съобщава The Art Newspaper.

„Това е измислено китайско проклятие, което се приписва на Конфуций. Независимо, че е плод на нечия фантазия, то е оказало реално въздействие върху обществената риторика и полемика - обяснява кураторът на основния проект на биеналето на съвременното изкуство Ралф Ругоф Ругоф. - Във времена, когато разпространението на фалшиви новини и „алтернативни факти” подкопават политическия дискурс и доверието, от което зависи той, си струва да се опитаме да преосмислим разбиранията си за това, което се случва. Изкуството може да ни накара да се замислим как определяме нашите културни граници”.

Българският проект е избран с конкурс на Министерството на културата. Творбата „Как живеем” е визуален диалог на творбите на художниците Рада Букова и Лазар Лютаков, които отразяват концепцията за вековни занаятчийски традиции, противопоставени на индустриалното производство на стандартни и достъпни продукти, които се вписват в съвременния живот. Куратор е Вера Млечевска, а автори - Рада Букова и Лазар Лютаков. Творбата ще бъде на третия етаж в палацо Джустиниан Лолин. Българският комисар на събитието е и.д. директорът на Националната галерия Ярослава Бубнова.

Рада Букова живее и работи в Париж и София. Завършва специалност „сценография” в Националната художествена академия през 1997-а. През 2002-а се дипломира във Висшето училище за изящни изкуства (Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts) в Париж.

Лазар Лютаков учи в Националната художествена академия в София. През 2005 г. завършва Академията за изящни изкуства във Виена, където живее и работи. И двамата имат дълъг списък с участия във важни международни изложби.

Страната ни има пет официални участия на Венецианското биенале: през 1942 г., през 1964-а и през 1999-а участието ни с проекта „Важно съобщение” на Недко Солаков и Яра Бубнова. Солаков е представял свои произведения и индивидуално по покана от Биеналето през 1993 г., 1995 г. и 2007 г. През 2007-в България участва с проект на куратора Весела Ножарова и творби на художниците Правдолюб Иванов, Иван Мудов и Стефан Николаев, създадени специално за вътрешния двор на Палацо Зорзи в центъра на Венеция. През 2011-а за участие в Биеналето от българската страна бяха посочени художниците Греди Асса, Павел Койчев, Хубен Черкелов и куратора Джордж Лукс.

Венецианското биенале е най-голямото световно събитие в областта на съвременното изкуство. То е учредено през 1895 г. като Международна художествена изложба на град Венеция. Тази година то ще се продължи от 11 май до 24 ноември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура