ЕС планира по-строги мерки за защита на потребителите на фейсбук и джимейл

Тръмп замени съветника си по националната сигурност

ЕС отзова посланика си в Русия Маркус Едерер

на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

Венец на 80 години Той засне „Игрек 17“, „Преброяване на дивите зайци“, „Сватбите на Йоан Асен“, „Циклопът“, „Селцето“, „Пътят към София“, „Борис I“ и десетки документални филми

Венец Димитров зад обектива.

Венец Димитров стига до висшите нива на операторското майсторство след дълъг път. Пет години е асистент оператор в Студия за игрални филми. След това следва операторско майсторство в Академията за изящни изкуства в Прага. След пет годишно следване и драматични перипетии той е поканен от режисьора Ярослав Гилар и заснема в Чехословакия своя първи игрален филм “Последното нещо”, като след него продължава кариерата си като главен оператор на Телевизия Кошице. В нея, освен като оператор, заснема над 20 документални филма по негови сценарии и режисура.

Документалното кино развива важни сетива за оператора, като бърз рефлекс при внезапна смяна на ситуация, остър поглед и вглеждане в подробностите, усет за достоверност.

Появата на Венец Димитров в България бе през 1972 г. с филма “Игрек 17” веднага направи впечатление с модерното си изобразително решение. Смея и сега да твърдя, че най-добрите портрети на Доротея Тончева в киното са направени в този филм. Веднага след това се появи прекрасния филм – метафора на Едуард Захариев “Преброяване на дивите зайци” . Портретите на героите, които смятат, че вършат важна държавна работа, без да разбират каква, а всъщност групово оглупяват, изграждат цялостната атмосфера на скудоумие, спряло време, имитация на дейност. В крайна сметка филмът още тогава предупреждава, че имитацията на дейности и реформи ще доведе България до трагикомичен крах.

В “Сватбите на Йоан Асен II” Венец Димитров създава ненадминати портрети на актьорския елит на българското кино. Един от немногото български царе с качества на държавници и дипломати, а не само на военоначалници е представен в своята сложна до невъзможност битност. За съжаление се случва трагедия – Апостол Карамитев умира и това е огромно предизвикателство пред авторите на филма. Коста Цонев продължава развитието на образа на самотния, умен, дипломатичен цар. Този образ прераства в метафора. Атмосферата на интриги, заговори, предателства, смутното време на честолюбие, измами и падения е представена прекрасно чрез осветлението, светлосенките, измъчените лица на героите. Пред оператора са сложни техническите и естетически трудности. При “двойното” снимане да се спази атмосфера и цялост на всеки епизод. Да се създаде в зрителя усещането за достоверност, да повярва в истината на кадъра. Безпрецедентен случай в игралното кино, с които Венец Димитров се справя перфектно с изискан и професионален стил и изобразителна култура.

В “Циклопът” операторът е имал много тежка задача. От една страна се прави филм за една от двете старички подводници на българския военноморски флот , а от друга страна ситуацията е достатъчно условна, пространството затворено и малко, все пак се снима в истинска подводница, океана е метафора на проблемите, в които сме потопени. Филмът и особено главният герой се опитват да осмислят сложната ситуация, в която човекът е поставил своето настояще и бъдеще. Достатъчно надеждни ли са неговите ум и ръце, способен ли е Човекът на правилни решения или ще взриви внезапно този прекрасен свят? Да се работи с най-образования и взискателен в естетическо отношение български режисьор Христо Христов е сложно и трудно. Наградата на СБФД за операторско майсторство дава оценка за работата на Венец Димитров в този филм. Не случайно кинотеоретика Роналд Холуел в сп.”Варайяти” споделя: “Операторската работа е главно постижение във филма “Циклопът”…”

Един от емблематичните филми зад камерата на който е Венец Димитров е копродукцията “Пътят към София”. Без да анализирам подробно неговите визуални качества ще цитирам кинотеоретика Александър Грозев :”Операторът е тръгнал от художествените традиции на руската батална живопис и нашите национални традиции. Неговите композиции …въздействат монументално и будят културни асоциации, отпращайки възприятието на зрителя към творчеството на Верешчагин или Вешин…”

След това операторът снима петсерийния филм “Селцето” на Иван Терзиев, който бе спрян и показан едва след промените през 1989 г. Удивително е как Венец Димитров, представител на подчертано градската култура и то на централноевропейската градска култура, изгражда образите на размирните български селяни. Фактически прави групов портрет на тези хора, но и на времето, което все още не е изследвано докрай в исторически и естетически аспект.

Равносметката. Китайците казват: Минутите пълзят, часовете вървят, годините летят… Венец Димитров заснема 23 филма с най-различни режисьори. Утвърдени, млади, дебютанти. Как успява да намери общ език с тях е важен въпрос, който както казах в началото опира до култура, обноски, възпитание. Все дефицити в националния ни характер. Като професор успява да подготви в НАТФИЗ над 90 оператори. За съжаление малцина публично подчертават, че са възпитаници на изтъкнатия професор. В България е така…

Послепис

Из архивите на МВР- Управление VI-ДС,вх.№ 9152 от 23 ноември 1973 г. Относно: “Някои прояви на художествената интелигенция през 1973 г.”:

“Венец Димитров заедно с оператори чехи е заснемал документални филми за войските от Варшавския договор, които впоследствие били укрити. В тях било отразено отрицателното отношение на чехите към нашите войски. Въпреки, че е член на БКП той се отнася доста иронично към някои мероприятия на Партията. Работи се за по-пълно изясняване на дейността му, с оглед вземане на отношение.”

Всъщност, през септември 1968 г. в Прага, в продължение на десет дни, Венец Димитров заснема събитията с 16 мм. камера, като негов състудент чех ги изнася и сe излъчват от чужди телевизии.

Все си мисля, че с отношението му към контракултурата на младите през 60-те години на миналия век изобщо, снимките през 1968 г., за което поема огромен риск играят голяма роля в оформянето на неговата личност. Така е станал част от глобалната промяна в мисленето на младите хора намерила израз протестите в Париж през 1968, Прага 1968 г., Сакраменто, 1969 г.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Честит рожден ден,учителю!!!За мен е чест да честитя на един от най-великите наши режисьори!!!Велик като режисьор,велик и като човек!!!Благодаря за всичко!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.