Венсан Касел - Ягуарът

Френският мъжкар Венсан Касел определя себе си като “непоправим гал” и с дяволита усмивка се сравни с ягуар. Този неподправен майстор на филмовата игра, който ще бъде Атос в нова версия на “Тримата мускетари”, продължава да бъде пример за стил и мъжество във времена на кастрирана политическа коректност и полово флуидни екранни недоразумения. Дивият Касел, вече на 54, е алфа-актьор, който след развода с Моника Белучи си взе 31 години по-млада моделка мулатка, а през 2019-а є направи дъщеря - общо трета за него.

Той вече имаше две момичета от Белучи, с която се раздели след 14 години брак през лятото на 2013-а година. Днес техните дъщери си проправят път в света на суетата и славата, подкрепени от прочутите си родители.

Самият Венсан е син на знаменитост - баща му е големият френски актьор Жан-Пиер Касел. Днес Венсан е една от най-престижните и предпочитани експортни стоки на Франция в света на киното. Той спечели любовта на критиците със своите екранни портрети на злодеи. Изигра великолепно прочутия престъпник Жак Месрин в биографична драма от няколко части. Американската публика го познава от “Бандата на Оушън”, поредицата за Борн и стилния арт хорър трилър “Черният лебед”.

Касел е обожаван от медиите и големите компании, които се надпреварват да му предлагат фотосесии и рекламни договори. Той има грубовато, но секси излъчване и преминава без проблем между поддържащи и главни роли. Още през 90-те става звезда с “Омраза”, “Доберман” и “Апартаментът”. В последните два играе заедно с бившата си жена Белучи.

Касел е описван като артистичен наследник на “коравите копелета” на голямото френско кино като Жан Габен и Жан-Пол Белмондо. Притежава и излъчва комбинация от чар и заплаха. Майстор на образа на антигероя.

Трудно е да се намери актьор в днешен Холивуд, който да съчетава качествата на Касел. Самият той казва, че филмовите звезди в САЩ разчитат прекалено много на мускулите и по-малко на актьорското майсторство.
“За да изглеждаш на екрана като зъл, суров, корав и опасен тип важно е отношението, усещането за мистерия, а не това колко тежиш”, казва той. Венсан не е мускулеста буца като “Скалата” или Вин Дизел, но е висок, с широки рамене и тренира редовно.

Той винаги е бил подвижен и физически внушителен. Има опит в танците, цирка и бойните изкуства. Баща му Жан-Пиер е бил известен и като “Френския Фред Астер”.

Касел не се срамува от мъжкото си излъчване и дори подчертава животинската си природа, гордее се с “дивашката” си аура и естетика. Редовно говори за “звяра в себе си”.

Венсан е наясно с разликите между французи и американци. “Ние поемаме повече рискове, а те играят по правилата, имат по-кодифицирана линия на поведение и образно казано се редят на опашка. Разпределят срещите с жени в строги формули, калкулират на кое виждане ще се стигне до секс”, казва актьорът.

“Има жестокост, която е вградена в разликите между двата пола. На всяка възраст мъжът има възможността да започне нов живот. При жените не е така. Наясно съм с това”, казва Венсан, който в последните няколко години постоянно трябва да отговаря на въпроси за връзката си с моделка, която е 31 години по-млада от него.

“Не винаги е честно. Аз съм мъж на 54, а тя е на момиче на 23. Влюбен съм в нея и тепърва ще имаме бебета”, откровен е Касел.

Този модерен “ягуар” и “непоправим гал” тепърва ще радва феновете на френското кино, което сякаш е по-малко засегнато от патогена на “холивудското многообразие и политики”, но все пак е в опасност. Най-малкото мъжкарски фигури като Венсан Касел ще ни напомнят за по-добрите времена на шоубизнеса.

 

Бяхме в два различни свята

С Венсан бяхме в два различни свята. Аз не познавах неговите приятели, а той - моите. Не се виждахме с едни и същи хора. Водехме съвсем различни животи. И понякога напускахме тези светове, за да се срещнем. Но ние винаги сме били две съвсем различни животни. Аз съм независима, той също. Това беше единственият начин да бъдем заедно.

След развода се научих много неща за себе си. Двете ми дъщери дават смисъл на моя живот. Любовта ми към тях е безценна. Те са отговор на всичките ми въпроси.

Моника Белучи, актриса и бивша съпруга на Венсан

 

Страхотен актьор и реклама на Франция

Винаги съм харесвал Венсан. И той като мен се пробва в Холивудски филми, но си остава истински французин. Работили сме за едно и се разбираме отлично. В “Пурпурните реки” създадохме страхотно приятелство с него и режисьора Матийо Касовиц. Венсан е голяма работа - страхотен актьор и реклама на Франция.

Жан Рено, актьор

 

Талантлив хамелеон

Много съм доволен от играта му в моя филм “Източни обещания”. Справи се блестящо. Знаех репутацията му на голям мъжкар и любимец на жените и точно заради тази причина му дадох ролята на слаб и комплексиран мъж, който крие огромни тайни и е изключително неуверен в своята сексуалност. Той изгради чудесен образ.

Дейвид Кроненбърг, режисьор и сценарист 

Владее бойни изкуства и чужди езици

Френската звезда поддържа форма с бойни спортове. Той е огромен фен на бразилското бойно изкуство капоейра и го практикува от години. Касел има бразилско гражданство и дълбока връзка с културата на огромната южноамериканска държава. Живял е пет години в Рио де Жанейро. А бойните си умения демонстрира в “Бандата на Оушън”.

Другата страст на актьора са езиците - говори английски, португалски, италиански и руски, който учи за трилъра “Източни обещания”.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети