Ангела Меркел: Стабилното германско правителство е от решаващо значение за ЕС

Хакери ужилили хазната с над 20 млн. лв. от горива Престъпна група от румънци и македонци манипулирала системите на Агенция “Митници”

Микробус падна от мост на източния изход на Велико Търново Возилото се е "приземило" от 5 м височина

Над 41 млн. лв. ще бъдат вложени в ремонт на знакови градски пространства в София

Д-р Нигяр Джафер: „Корупция” е прекалено всеобхватна тема за вот на недоверие

Лиляна Павлова: Отношенията на ЕС и Турция са изключително важни за България

Откриха обновената база на Комплексния онкологичен център в Стара Загора

Красимир Вълчев: Няма да се отменя учебната програма по история за 10-и клас

Йоханес Хан: Сърбия и Черна гора ще са следващите, които ще влязат в ЕС

Пробив в медицината – кръвен тест открива рак Експерименти с 1005 пациенти показали 70% успеваемост

Джеймс Матис: САЩ са изправени пред нарастващи заплахи от Китай и Русия

За улеснение на домакинствата ЮЗДП разкри 8 централни склада за дърва

Вдигат 5-звезден хотел в центъра на София Ще се намира на Солни пазар на мястото на бившия цирк

Скандалджията Кириос: Григор е силен, ще е тежко

Със 100-те родопски гайди откриха изложение в Берлин Включват мярка за напояване в Програмата за развитие на селските райони

Венчаха съпрузи за пръв път от 67 години в Буковец

Камбанен звън събуди рано в неделя притихналото в подножието на Стара планина великотърновско село Буковец. Любопитни жители надзъртаха през портичките, за да разберат за какво пее църковната звънарница.

Пред вековният храм „Св.Троица” отдалеч се забелязва суетня. По стръмната уличка пък се задават младоженци и техните кумови в национална носия.

Женихът Жеко Жеков е препасал старинен пищов и инкрустиран нож. До него ситно пристъпва крехка жена с ръчно извезано дълго бяло було, а в ръце носи свит от градински цветя букет. Това е избраницата му Невена.

На украсения с венец вход на църквата ги посреща също в народна пременя секретарят на местното читалище Невяна Христова, която с много ентусиазъм е организирала венчавката . Изкусен гъдулар пък подхваща кръшна народна мелодия.

„Заедно сме от 6 г., а преди година сключихме граждански брак и решихме, че е редно да направим и венчавка. От Варна сме и обичаме да обикаляме страната и да разглеждаме старинни църкви. Преди 2 г. посетихме китното селце Буковец и се запознахме с Елена и Венци Тодорови. Станахме приятели, хрумна ни да се венчаем в местния храм и ги поканихме за кумуве”, сподели Невяна Жекова .

Булката уточнява, че с Жеко са радетели за съхраняване на родните традиции и затова предпочели да застанат пред олтара в национална носия.

„Миналата година сключихме тайно граждански брак и бяхме с традиционно работно облекло. Едва вечерта зарадвахме и изненадахме близките си като им съобщихме, че сме вече законни съпрузи. За църковната церемония осигурих народните носии от Белослав, Варненско”, изтъква младоженката.

Тя работи като търговски представител на автомобилни масла, а мъжът на сърцето и пък строи плавателни съдове и заради това често пътува по работа в корабостроителни компании във Финландия и Япония.

„Пътувам зад граница, откакто се оженихме, за да осигурявам прехраната на семейството. Мислех, че жена ми ще харчи като жигула, а тя се оказа, че харчи като джип”, шегува се Жеко Жеков.
След миг към празнуващите се присъединява кметският наместник на Буковец Тодор Желязков.

„Развълнуван съм, защото от 1959 г. в селото ни не е имало венчавка, нито кръщавка. В селцето ни живеят постоянно около 80 души.Църквата ни е градена през 1847 г. и се нуждае от ремонт. С осигурени преди време 5000 лв. от Дирекцията по вероизповеданията, успяхме да реконстроираме половината покривна конструкция. Сега отново кандидатстваме за финансиране, защото е належащо да се направи вертикална планировка, за да не влиза вода в притвора, както и да се реставрират стенописите”, обяснява първенецът на Буковец.

В този момент отец Илия приканва младоженците и десетината присъстващи да влязат в храма. Отчето раздава свещи, но преди да подхване обредната церемония, заставя женихът да извади оръжията от пояса си и да ги остави извън дверите на църквата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.