Вера Фармига: Не се нуждая от Холивуд

Актрисата е звезда в продължението на „Годзила”

Разчитам на режисьорите да ме изкарат от зоната ми на комфорт

Коя актриса няма да бъде поласкана от участие в любовен триъгълник с Леонардо ди Каприо и Мат Деймън

Винаги съм била запалена по качествено направените големи екранни спектакли, харесвам хорър жанра и идеята, философската концепция за чудовището като материална манифестация на дълбоките ни страхове.

Прелестната актриса Вера Фармига се доказа като едно от качествените тела и лица в развлекателната индустрия с престижни роли в киното и телевизията. За разлика от много съвременни екранни звезди тя започва своята кариера на сцената с театрални триумфи на Бродуей през 90-те години на миналия век. Фармига има разностранни интереси и обича да играе, да пише и да режисириа. Но нейната фигура е създадена, за да бъде съблазнявана от камерите. Излъчването на Фармига е на сексуално зряла и интелектуално предизвикателна жена, която знае какво иска, но някъде там дълбоко в тюркоазения си поглед крие крехка невинност и горещо ядро от страст.

Фармига прави забележителни роли в гангстерския епос на Мартин Скорсезе “От другата страна” където става любовница едновременно на персонажите на Мат Деймън и Леонардо ди Каприо. Участва в хорър хитовете от поредицата The Conjuring и печели номинация за “Еми” за играта си в изключително успешния сериал “Бейтс Мотел”, вдъхновен от класиката на Хичкок “Психо”. Скоро предстои да я гледаме с централна роля в мащабния блокбастър “Годизла II: Кралят на чудовищата”, който се очертава като един от най-големите филми на следващата година.

- Вера, какво Ви привлече към такъв грандиозен проект за гигантски създания, които разрушават цели градове като “Годизла II: Кралят на чудовищата”?

- Винаги съм била запалена по качествено направените големи екранни спектакли, харесвам хорър жанра и идеята, философската концепция за чудовището като материална манифестация на дълбоките ни страхове. Оригиналният филм “Годзила” е метафора, потентна алегория за заплахата от ядрено унищожение и радиация. Сценарият този филм също така ме спечели с изобилието от жанрови кодове и естетически провокации. Обичам такива продукции. Няма да бъде само серия от безконечни експлозии и стъпкани сгради. Тук е момента да успокоя феновете на жанра, че ще има невероятни разрушения, битки и ефекти. Но просто ще има допълнителен пласт, храна за размисъл, метафорични препратки и послание за бъдещето. Филмът ще бъде зрелище, богато на идеи и се надявам да се превърне в един от най-гледаните апокалиптични спектакли на 2019-а година. Нямам търпение да го гледам в тъмния салон, заедно с хората, които от години са фенове на митологията около “Годзила” и познават, както американските версии, така и японския първообраз. Защото всичко, свързано с “Кралят на чудовищата” започва от Страната на изгряващото слънце. Вълнувам се и защото в нашия филм ще представим още няколко от легендарните създания, съперници на Годзила. Това ще бъде исторически фестивал на гигантските чудовища. Пир от огън и древни бегемоти.

- Вашата кариера тръгна стремглаво нагоре с епичната гангстерска драма на Мартин Скорсезе “От другата страна”, наградена и с “Оскар” за най-добър филм. Как беше това преживяване?

- Невероятно преживяване. Всичко в този филм беше като приказка за мен. Направо беше сюрреалистично. Аз страшно много се забавлявах с ролята на жена психиатър, която успява да се забърка едновременно с престъпника и ченгето и то без да знае, че всъщност ролите им са разменени и никой не е това, за което се представя. А и коя актриса няма да бъде поласкана от участие в любовен триъгълник с Леонардо ди Каприо и Мат Деймън. Големият Мартин Скорсезе ми даде шанс с ролята в “От другата страна” и ще съм му вечно благодарна. Няма да забравя този момент. Чувствах се изключително удовлетворена в професионален план. Когато филмът излезе отидох и останах омагьосана от естетиката на произведението. Актьорската игра, режисурата, монтажа, операторската работа, музиката... Толкова пленителен и запомнящ се филм. Истински гангстерски шедьовър, какъвто само майстор като Скорсезе може да оркестрира.

- Вие сте звездата на наскоро приключилия и високо оценен сериал “Бейтс Мотел”, вдъхновен от класиката на Хичкок “Психо”. Разкажете малко повече за работата си в телевизията във време, в което престижните сериали привличат повече внимание и таланти от игралните филми?

- Толкова съм щастлива от успеха на сериала. “Психо” е шедьовър, революционно постижение за историята на киното и феновете ревностно бранят наследството на Хичкок. Те със сигурност не биха приели радушно един посредствен или художествено корумпиран опит да се създаде произведение, вдъхновено от творчеството на този гигант. Подходихме с огромно уважение и внимание към “Психо” и искахме да доразкажем тази история, да надникнем в странния и тревожен свят на семейство Бейтс. Получи се великолепно, рискът се оправда. Аз харесвам да работя в телевизията. В днешно време там имаш повече време и свобода да разработиш сложен образ и много от историите за възрастна мислеща аудитория вече се правят за телевизия. Киното остана територия за комиксовите супергерои.

- Каква е разликата между авторското кино и Холивудската система?

- Харесвам американското кино, но Холивуд може да бъде твърде ограничаващ. Предпочитам независимото кино и авторските проекти, дори и когато са правени с повече пари и имат масово разпространение. Там има свобода. Това е най-важното. Авторският почерк също. Мога да кажа, че не се нуждая от Холивуд без да звуча претенциозно и нахално. Не ми трябва да бъда най-известната актриса и да участвам в най-гледаните филми. Е, понякога е забавление. Но Холивудската корпоративна култура може да изсмуче жизнените ти творчески сили и да те остави изсушен. Популярен, но празен.

- Вие често попадате в класации за най-секси актриси. Как гледате на тези списъци и селекции?

- Щастлива съм, но не бих взимала подобни класации твърде насериозно. Възрастта не трябва да ни притеснява. Бръчките не могат да заличат и помрачат истинската красота. Животът не свършва след като навършиш 40 години. Дори напротив. Бих казала, че това са някои от най-качествените години, в които може да бъдем себе си, имаме опит и с правилната нагласа и обстоятелства, може да се чувстваме по-живи, енергични и вдъхновени, отколкото в студентските години, например.

- Имате ли някакви тайни за качествен външен вид?

- Нямам някакви свръхсекретни инструменти и ритуали, а и не смятам, че изглеждам чак толкова добре. Винаги съм критична към себе си. Не пропускам тренировка, спортът е част от живота ми. Не спазвам строги диети, но не съм и от хората, които прекаляват с “джънк” храната. Движението е от невероятно значение. Заседналият начин на живот е истински масов убиец.

Коментари

Задължително поле