Верижни катастрофи затвориха пътища (обзор)

Въпреки предупрежденията над 10 човека пострадаха

Линейка пострада на магистрала „Тракия“

Опасното време стана причина за верижни катастрофи, които затрудниха движението по основни пътища у нас. Инциденти имаше в цялата страна заради хлъзгави настилки и несъобразена скорост. Най-малко 10 човека пострадаха, въпреки предупрежденията на властите да се кара внимателно заради обявените жълт и оранжев код за валежи в различни части от страната.

6 души пострадаха при катастрофи край Ихтиман на магистрала „Тракия“. Всички са без опасност за живота, съобщиха от МВР. Около 14.00 ч първо лек автомобил катастрофира на скоростния път. При инцидента е пострадала жената зад волана. Към мястото е изпратена линейка. Когато пристига, в нея се удря друг автомобил. При втората катастрофа са пострадали 5 души. На мястото се образува задръстване, а АПИ призова за внимателно преминаване в участъка.

Малко по-късно верижна катастрофа с 5 автомобила стана и при село Бучин проход в посока София. Един човек е в болница. Край същото населено място имаше и друг инцидент на пътя, при който кола се заби в дърво.

При подобен инцидент 45-годишен мъж от Сопот е загинал на място на пътя Баня-Карлово в събота вечерта. Той блъснал с лекия си автомобил „Нисан” в крайпътно дърво.

Четирима души, сред които и 4-годишно дете, пострадаха и при катастрофа на главния път Е-79 между Сандански и Струмяни вчера сутринта, съобщи от МВР. От там уточниха, че пътният инцидент е между три леки автомобила, след като първоначално бе съобщено за две коли. При катастрофата един човек е по-сериозно пострадал. В трите автомобила е имало общо 7 пътници. Част от хората са транспортирани в болницата в Сандански, а други в Благоевград. Движението по пътя в района на инцидента беше ограничено. Заради лошото време имаше и няколко инцидента на пътя към Гоце Делчев.

Куп катастрофи по хлъзгави и мокри пътища и движение с несъобразена с атмосферните условия скорост имаше и в Пловдивско.

 

Проблемни участъци

Подпорна стена се срути в Смолянско

07-2

Засилена е опасността от образуването на свлачища по пътищата в планинските райони на Пловдивска област, особено по пътната отсечка Бачково-Нареченски бани. Това съобщиха от областно пътно управление. Оттам посочиха, че има и опасност от падащи камъни.

Междувременно заради лошото време подпорна стена се свлече под пътя и затрудни движението по направлението Доспат-Борино-Тешел.

Инцидентът стана около 12:30 часа вчера. В следствие на валежите, каменна зидария се е свлякла на пътя и е затворила едното платно на улицата. Това уточниха от Областно пътно управление в Смолян във връзка с инцидента.

Проблемният участък, който се намира в центъра на село Борино, е сигнализиран с пътни знаци. Ремонтът му ще започне, след като времето позволи.

Оттам се преминава с повишено внимание. Колите се движат в едното платно и с изчакват.

 

Прогноза

Температурите паднаха драстично с над 10 градуса

Поне с 10 градуса паднаха температурите у нас по време на горещниците или най-топлите дни според народния календар от 15 до 17 юли. Оранжев код за валежи и гръмотевични бури беше в сила за 10 области, и жълт за други 7. На много места живакът не мина 20 градуса.

Най-голямо количество валежи за вчерашния ден е отчетено на връх Ботев – 50 л/кв. м., съобщиха от НИМХ на БАН. През деня е имало гръмотевици на доста места в страната, но няма данни за градушки.

Промяната на времето ще започне още днес. През нощта срещу понеделник валежите ще продължат и отново на много места ще са значителни. През деня обаче те ще отслабнат, а във вторник облаците ще се скриват и ще започне повишение на температурите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България