Весела Стефанова, „ЛИК“: Няма уран, тежки метали и радиоактивни вещества в питейната вода на София

Снимка: Архив

Уран в питейната вода на София не се наблюдава. Това каза пред медии в Пречиствателна станция за питейни води „Бистрица" старши мениджър в Лабораторно-изпитвателния комплекс (ЛИК) Весела Стефанова. „Лабораторията има инструментална апаратура. Използваме и класическа апаратура, различни нагревателни уреди, автомобилни и лабораторни хладилници. В лабораторията работят общо 36 служители. Имаме 4 зони на водоснабдяване. На месец взимаме 700 проби и провеждаме около 12 000 анализа само за контрол на качеството на водите за питейно-битови цели. Минимално се изискват 1300 проби, но ние взимаме между 1700 и 2000, за да бъдем сигурни в качеството на питейната вода“, обясни Стефанова. Тя уточни, че имат разработена процедура за изпълнение на коригиращи действия. „Годишно се провеждат над 18 000 полеви измервания. Използваме най-различни съдове, транспортираме пробите със специализирани автомобили, снабдени с автомобилни хладилници. Уран в питейната вода не се наблюдава. За да покрием напълно мониторинга на питейната вода, анализите които не правим, ги възлагаме на външна акредитирана лаборатория“, допълни тя.

„Един резултат, едно число – зад него стои много труд, работа и доказателство, че то е точното. Методите ни са проверени, прилагаме най-новите такива. Провеждаме непрекъснат аналитичен контрол на качеството. Нашите резултати са прецизни и достоверни“, подчерта Стефанова и уточни, че „Софийска вода“ е започнала да работи по темата за оценка и управление на риска. „Оценяваме риска на много нива“, посочи тя.

Стефанова обясни защо да пием вода от чешмата, като посочи, че водата е мека и не оставя почти никакви остатъци от минерални наслагвания по електроуреди. „Не е задължителна употребата на соли. Магнезият е много важен елемент за борбата със стреса. Калций и магнезий се съдържат в точна комбинация във водата, която тече от чешмата ни“, обясни тя. По думите ѝ хлоридите са 20 пъти под нормата. „Няма опасност малките деца да пият вода от чешмата. Не се откриват уран, тежки метали и радиоактивни вещества. Водата е обеззаразена. Когато видим, че водата е бяла, не означава, че е хлорирана, а че има мехурчета, които след секунди излитат. Питейната вода в София има ниско солево съдържание“, каза още Весела Стефанова и добави, че в рамките на 15 дни могат да отговорят на клиент дали вода на определено място е годна за пиене.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България