Верстапен блъска, Фетел плаче, Рикардо печели

Себастиан Фетел не успя да спечели трета поредна победа от началото на сезона във Формула 1, въпреки че стартира пръв в състезанието Гран при на Китай. Празникът този път бе в лагера на „Ред Бул“, а Даниел Рикардо поднови традицията да пие от обувката си след победа за пръв път след есента на 2016-а.

Асът на „Ферари“ сам развали гонката за съотборника си Кими Райконен като го притисна излишно твърдо на старта и позволи на Валтери Ботас (“Мерцедес“) да го задмине. На пистата в Шанхай „сребърните стрели“ сякаш имаха предимство в темпото и го реализираха като „прескочиха“ Фетел при спиранията в бокса. Ботас се устреми към победата, но катастрофа между пилотите на „Торо Росо“ Пиер Гасли и Брандън Хартли обърна състезанието с краката нагоре.

На пистата се появи кола за сигурност, а от „Ред Бул“ се възползваха да сменят гумите на колите си и подгониха лидерите. Рикардо и Верстапен с лекота настигнаха Фетел, австралиецът изпревари майсторски, а холандецът закачи колата на съперника.

„Нямам думи!“, оплака се звездата по радиото на „Ферари“. Лудия Макс своевременно бе наказан с престой от 10 секунди в бокса, а през това време австралиецът „издуха“ и Ботас 12 обиколки преди края. До финала той натрупа 8,8 секунди преднина, а Райконен успя да допълни подиума и да затвърди добрата форма на „Ферари“, докато Хамилтън остана едва 4-и. От това обаче не успя да се възползва Фетел, който остана едва 8-и, след като изгуби късна битка с предшественика си в Маранело Фернандо Алонсо.

„Поне Вестрапен ми се извини веднага след финала, оценявам това“, заяви Фетел, който остава начело в класирането с 54 точки преди Хамилтън, който има 45 т.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт