Ветеринари: Видимо няма болни животни в стадото на Ана Петрова в Болярово

Няма видимо болни животни в стадото на фермерката Ана Петрова. Това констатираха тримата ветеринари, които бяха допуснати във фермата доброволно , съобщи БНР.

Собствениците на фермата в Болярово допуснаха ветеринарните власти с условието, че ще бъде направена аутопсия на последното животно, за което те твърдяха, че е умряло от преяждане във фермата, както и да направят оглед на останалите живи овце, но без да взимат кръвни проби. Ръководителят на ветеринарните лекари д-р Величко Петков след прегледа коментира здравословното състояние на стадото:

“На пръв поглед има прехранване с фураж. В момента стадото е здраво“, посочи Петков.

Докато течеше заседанието на епизоотичната комисия в Ямбол група привърженици на Ана Петрова, блокираха ямболските ветеринари в служебния им автомобил и им отправиха нецензурни думи и заплахи .

На срещата бяха обсъдени мерки, свързани със смъртта на 11 животни в стопанството на Христо Христов в Болярово, където беше установена чума по дребните преживни животни.

Експертите са били обиждани и заплашвани от неизвестни организатори, а представителите на областната управа са били възпрепятствани да влязат в сградата.

Агресивните действия са от страна на съмишленици на Христо Христов, сина му Тодор и снаха му Ана в Болярово, които вече два месеца отказват достъп на ветеринарите до стадото в Болярово въпреки положителните резултати за чума в стадото.

По-късно, със съдействие от полицията, лекарите все пак са успели да влязат във фермата и са взели проби, които да установят причината за смъртта на животните.

Това бе единствената ферма, в която въпреки положителните проби, от два месеца лекари не са допускани. В последните няколко дни обаче 11 овце от стадото са умрели.

 

Специалистите ще направят аутопсия на починалите животни и преглед на здравите.

 

Коментари

Задължително поле