Доналд Туск е новият председател на ЕНП

Американският държавен секретар Майк Помпео е похвалил България за сделката за F-16

Бойко Борисов е благодарил на Манфред Вебер за призива му да се свали мониторинга върху България

Москва върнала на Украйна повредени кораби

Борисов: С Ангела Меркел вярваме, че ЕНП трябва да запази лидерските си позиции в ЕС

Премиерът Борисов е поканил Себастиан Курц в България

Свалките пречат на успеха в тениса

5 години плащаме за отнето предимство Цената на „Гражданска” ще нарасне с 240% за няколко бири

БАБХ изтегли от пазара пушена скумрия и домашен свински суджук заради листерия

Дервиши се завихрят в НДК „Сема” - ритуал и спектакъл в едно

Под земята печатат нови паспорти До края на годината се разбира кой ще прави картите с чип

Признаване на разходи за служебен автомобил

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 21 ноември 2019

Борисов: С Кириакос Мицотакис сме единодушни, че ЕС трябва да се разширява

Борисов към Естер де Ланге: Благодаря ти, че се увери на място колко добре пазим границата на ЕС

Ветеринари със спешни мерки срещу африканска чума по свинете и високопатогенна инфлуенца по птиците

В Областната администрация във Велико Търново в сряда се проведе извънредно заседание на Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации. Участниците набелязаха предприемане на незабавни мерки за предотвратяване проникването и разпространението на болестите африканска чума по свинете и инфлуенца по птиците в региона.

Д-р Станимир Спасов запозна присъстващите с проблема, изразяващ се в констатирани случаи на Африканска чума по свинете (АЧС) в съседни държави. През 2007 г. болестта е засечена в Грузия, като източник на заразата е товарен кораб, идващ от Мадагаскар. През 2016 г. е установено огнище в Молдова. Основните рискове от разпространение и предаване на АЧС са свързани с устойчиво присъствие на вируса сред популациите от диви свине и в тяхната околна среда, а също и от навлизането му в животновъдни обекти с по-ниска степен на био-сигурност. Вирусът се разпространява чрез пряк контакт или механично чрез кърлежи. Клиничните признаци се изразяват в промяна на поведението и наличие на голямо количество умрели животни. Основен проблем е и липсата на ваксина.

С цел предотвратяване навлизането на болестта на територията на България следва да се засили контролът по гранично-пропусквателните пунктове и контрола на хранителните продукти, да се вземат мерки за предотвратяване навлизането на вируса в животновъдни обекти с по-ниска степен на био-сигурност.

Появата на АЧС не зависи само и единствено от плътността на популацията от диви свине. Проблем е и устойчивото запазване на вируса в заразени трупове по горите. Целта е да се намали вирусното натоварване на околната среда, като за това са необходими ангажиране и обвързване на всички действащи лица, като специалисти по дивеч и дива природа, еколози, ловци, горски пазачи и горски работници, специалисти по околна среда, фермери и полиция. Следва да се уведомяват ветеринарните лекари при констатиране на умрели животни, да се вземат проби от ловците при отстрелване на диви свине и да се загробват биологичните остатъци на животните след дране на кожата.

Също така д-р Спасов запозна присъстващите със случаите на високопатогенна инфлуенца по птиците в Германия, Австрия, Унгария, Полша и Хърватска. С цел превенция следва да се обърне внимание на водоемите,  да се извършва постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за био-сигурност в птицевъдните обекти. Също така е необходима да се засили контролът на пазарите за птици, да не се допуска излизането на птиците извън дворовете на стопаните, да не се допуска контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици, фуражът, с който се изхранват птиците, да се съхранява в закрити помещения, като по този начин да се предотвратява контактът на диви птици с храната на домашни птици. Необходимо е и да се уведомят незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност.

Комисията реши да се свика заседание на Съвета по лова във връзка с констатираните случаи на двата вида зараза, да се проведат заседания на общинските комисии по епизоотични ситуации в срок до 10 дни и да се изпълняват актуалните указания на Министерство на земеделието и храните относно контрола и превенцията на двете заболявания.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.