През обектива на „Труд“: Как Борисов и Меркел отговарят на медиите (СНИМКИ)

Борисов отговаря на „Труд“: Лидерите от Западните Балкани трябва колкото се може по-бързо да покрият критериите за членство в ЕС

ЦСКА бие с голове на новите

Гледайте НА ЖИВО пресконференцията на Борисов и Меркел

Меркел отговаря на „Труд“: Подкрепяме България за Шенген, но не мога да кажа точна дата за присъединяване Възлагаме големи надежди на българското председателство, каза германският канцлер

Ердоган обяви началото на турската военна операция в сирийския град Африн

Вучич към сърбите в Косово: Останете тук, не напускайте домовете си, ще ви помагаме

Делегация на ЕК оцени високо работата на ГДБОП в сферата на киберсигурността

Спас Русев гледа „Левски“

Въвеждат Монтесори педагогика в детските градини в Габрово Проектът стартира с 90 000 лева

НКЖИ: Неразрешена маневра е причина за дерайлиралата цистерна с газ на гара Бяла

Борисов и Меркел разговарят в резиденция Бояна (СНИМКИ)

Екатерина Захариева: Реалистично е Македония да получи покана за членство в ЕС още тази година

Произвеждат 50 хиляди кубика сняг за Световното по сноуборд в Банско

4-годишно детенце почина, роми окупираха разложката болница

Ветеринари със спешни мерки срещу африканска чума по свинете и високопатогенна инфлуенца по птиците

Илюстрация: Pixabay

В Областната администрация във Велико Търново в сряда се проведе извънредно заседание на Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации. Участниците набелязаха предприемане на незабавни мерки за предотвратяване проникването и разпространението на болестите африканска чума по свинете и инфлуенца по птиците в региона.

Д-р Станимир Спасов запозна присъстващите с проблема, изразяващ се в констатирани случаи на Африканска чума по свинете (АЧС) в съседни държави. През 2007 г. болестта е засечена в Грузия, като източник на заразата е товарен кораб, идващ от Мадагаскар. През 2016 г. е установено огнище в Молдова. Основните рискове от разпространение и предаване на АЧС са свързани с устойчиво присъствие на вируса сред популациите от диви свине и в тяхната околна среда, а също и от навлизането му в животновъдни обекти с по-ниска степен на био-сигурност. Вирусът се разпространява чрез пряк контакт или механично чрез кърлежи. Клиничните признаци се изразяват в промяна на поведението и наличие на голямо количество умрели животни. Основен проблем е и липсата на ваксина.

С цел предотвратяване навлизането на болестта на територията на България следва да се засили контролът по гранично-пропусквателните пунктове и контрола на хранителните продукти, да се вземат мерки за предотвратяване навлизането на вируса в животновъдни обекти с по-ниска степен на био-сигурност.

Появата на АЧС не зависи само и единствено от плътността на популацията от диви свине. Проблем е и устойчивото запазване на вируса в заразени трупове по горите. Целта е да се намали вирусното натоварване на околната среда, като за това са необходими ангажиране и обвързване на всички действащи лица, като специалисти по дивеч и дива природа, еколози, ловци, горски пазачи и горски работници, специалисти по околна среда, фермери и полиция. Следва да се уведомяват ветеринарните лекари при констатиране на умрели животни, да се вземат проби от ловците при отстрелване на диви свине и да се загробват биологичните остатъци на животните след дране на кожата.

Също така д-р Спасов запозна присъстващите със случаите на високопатогенна инфлуенца по птиците в Германия, Австрия, Унгария, Полша и Хърватска. С цел превенция следва да се обърне внимание на водоемите,  да се извършва постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за био-сигурност в птицевъдните обекти. Също така е необходима да се засили контролът на пазарите за птици, да не се допуска излизането на птиците извън дворовете на стопаните, да не се допуска контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици, фуражът, с който се изхранват птиците, да се съхранява в закрити помещения, като по този начин да се предотвратява контактът на диви птици с храната на домашни птици. Необходимо е и да се уведомят незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност.

Комисията реши да се свика заседание на Съвета по лова във връзка с констатираните случаи на двата вида зараза, да се проведат заседания на общинските комисии по епизоотични ситуации в срок до 10 дни и да се изпълняват актуалните указания на Министерство на земеделието и храните относно контрола и превенцията на двете заболявания.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.