Ветеринарни лекари с акция в пет столични парка

Ветеринарни лекари ще изнесат кабинетите си в пет столични парка тази събота, за да обезпаразитяват безплатно и да разясняват защо е опасна кучешката тения.

Образователна кампания и безплатно обезпаразитяване, заради проблема с кучешката тения (ехинококозата), организира Българският ветеринарен съюз (БВС). Събитето на тема „Превенция и профилактика на ехинококозата“ ще се проведе тази събота от 11 до 17 часа едновременно в пет столични парка - Южен парк, Северен парк, Борисова градина, Парк „Гео Милев” и Парк „Дружба“ – езерото. Мероприятието е по инициатива на Областна колегия на БВС в София, обясни председателят й д-р Димитър Яновски.

Проблемът с кучешката тения е много голям, категорична са от БВС - по данни на Националния център по заразни и паразитни болести през последното десетилетие България е на първо място от европейските страни по брой оперирани хора от ларвална ехинококоза.

Кучето е основният краен гостоприемник на заболяването, а човек може лесно да се заради от недобре измити храни и хранене с мръсни ръце. Решение е редовното обезпаразитяване на домашните любомци веднъж месечно под контрола на ветеринарен лекар, обясни д-р Димитър Яновски.

Коментари

Задължително поле