Ветроходът "Роял Хелена" отива на най-бляскавите морски празници в Европа

Представителният духов оркестър на ВМС, приятели и близки на екипажа, изкушени от морската идея варненци ще изпратят в събота баркентината „Роял Хелена“. Българският ветроход заминава на 5-месечно плаване, през което ще посети най-бляскавите морски празници в Европа. На борда са и трима практиканти от Техническия университет.

„За пръв път корабът ще посети Лисабон, а след това ще се отправи към Хамбург, за да участва в празника на пристанището там. Баркентината най-вероятно ще води Парада на ветрилата по река Елба“, разказа Пламен Свещаров, изпълнителен директор на „Топ Сейл“ – фирмата-собственик на ветрохода. Очаква се по време на посещението на Съндърленд, Великобритания, на борда да се качи кметът на града. Гостуването е предвестник на домакинството на Съндърленд на регата Тол Шипс през 2018 г. Следва участие в регата с 50 ветрохода в Бремерхафен.

„Роял Хелена“ ще представи България на грандиозната Балтийска Тол Шипс регата, в която ще участват 110 ветрохода. „В класа на големите ветроходи А, където е и нашият кораб, са се записали 26 участници.

Баркентината е очаквана в града-побратим на Варна Рощок, Германия, където са подготвили специална програма. Ще се включи в морския празник Сейл Ден Хелдер в Холандия и на финала на второто голямо лятно събитие за ветроходи в Льо Авр, Франция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони