Вечерен час в лагера в Харманли, виновните за боя остават без закрила

Бежански лагер

От днес в бежанския лагер в Харманли е наложен вечерен час. Мярката идва след масовия бой, станал в неделя вечерта, с участието на близо 800 бежанци. Води се разследване за установяване на виновните за инцидента. На нарушителите ще бъде отказана закрила, съобщи БНР.

Разследването за масовия бой в бежанския център продължава. Ако се докаже, че има виновни за инцидента, те могат да получат отказ за убежище. Процедурата обяснява Тома Зафиров от Държавната агенция за бежанците:

"Съгласно Закона за убежищата и бежанците, се дава такава възможност и след това нарушение, както на вътрешния ред в центъра, така и на обществения ред извън територията на центъра. След като фактически има документи, които съпровождат тези нарушения, се взима предвид самото произнасяне във връзка с решението и спрямо тяхната молба за закрила."

В лагера пребивават 1 500 души като най голяма е  групата от афганистанци, следвана от сирийци и иракчани. Днес е въведен вечерен час. Остава и засиленото полицейско присъствие.

Коментари

Задължително поле