Дневен хороскоп на Алена за неделя, 20.10.2019

На 20 октомври 2019 да почерпят

Йордан Радичков давал зайци като автограф на цялата дружина

„Левски“ измъкна трудна, но важна победа на „Герена“

Треньор обезвреди въоръжен ученик с… прегръдка (ВИДЕО)

Тео Ушев с нова номинация за „Оскар”

Рафаел Надал се ожени

Италианец, воювал с кюрдите срещу ИДИЛ: Турската офанзива ще възроди Ислямска държава Турците унищожават бойците, които изстрадаха толкова много за света, казва Клаудио Локатели

Един милион протестираха срещу Брекзит в Лондон

Внезапна сърдечна смърт покосила 15-годишната ученичка от Димитровград

Апатит наш насущний Съдържа се в костите и зъбите

Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония

Испанският премиер отхвърли призива на лидера на Каталуния за диалог

Дмитрий Медведев: Газопроводът „Турски поток“ е изгоден за цяла Европа

Полицаи обискираха дома на кмета на Несебър Цял ден в града се провежда специализираната акция

Вечеря за отличници

С „Върви народе възродени“

Така най-общо може да се опише изслушването на българския кандидат за европейски комисар за младежта и иновациите Мария Габриел пред комисиите по промишленост и изследвания (ИТРЕ) и култура и образование (КУЛТ) в Европарламента, което се проведе в понеделник вечерта. Всеки си беше зазубрил ролята като за отличен, настроението в залата беше като на филоложки пленер, а както се очакваше „нашият човек“ премина през процедурата с развети знамена. Спорната тежест на портфейла „младеж и иновации“ настрана, Мария Габриел демонстрира добра обиграност в междуинституционалните отношения (за втори път й се случва все пак да я препитват в ЕП) и още по-добро владеене на „франгле“ – амалгамата от английски и френски езици, на които общуват помежду си обитателите на Резервата – кварталът на европейските институции в Брюксел. За да се разбират, нали – всеки говори някой от двата като чужд език, пък макар и който както може.

В случая, Габриел беше избрала за водещ френския, който владее отлично, с наситена английска терминология по отношение на програмите и политиките, които ще спадат в ресора й. Още от встъпителното й изложение и първите размени на въпроси и отговори между кандидата за еврокомисар и членовете на парламентарните комисии стана ясно, че в залата липсва какъвто и да е дух на конфронтация. Политическите групи в ЕП видимо вече бяха дали съгласието си за одобряването на Мария Габриел за поста и техните представители в ресорните комисии ще изпълнят тричасовата процедура „про форма“. Предварително изпратени двадесет и пет въпроса с още толкова допълващи към тях от задалия ги евродепутат, с по две минути за отговор на всеки, също вече разпратени в писмен вид до препитващите комисии. Или практически погледнато упражнение по изразително (и не чак толкова) четене от тетрадка. Откъдето и сравнението с филоложкия пленер по-горе. Общият ентусиазъм, с който се разменяха реплики по темите младеж, спорт и иновации, създаде настроението, че ако настина ЕС се занимаваше само с тези три въпроса, те щяха да са на космическо ниво.

Мария Габриел заяви множество амбиции в управляването на наречения й портфейл като практическата реализация на „Европейско пространство за образование“ в ЕС, което да улеснява и превърне в норма образователните обмени и улесняването на млади специалисти да намират работа в държавите членки, където са необходими. Акцент бе поставен и върху трансформирането на феномена „изтичане на мозъци“ в „циркулиране на мозъци“. Според Габриел ЕС трябва да развива капацитета си, за да се наложи като основен играч на Световния пазар в научните изследвания. Тя се ангажира също така да работи активно за увеличаване на средствата в следваща бюджетна рамка на ЕС 2021-2027 за образователните програми като „Еразъм“ и „Еразъм +“, и тези насочени към симулиране на младежките иновации.

Настрани от фиксирания вече бюджет за ресора й Мария Габриел даде заявка и да ангажира за изпълнение на идеите си средства за проекти от стратегическата програма „Хоризонт Европа“ на Европейската комисия, която се планира да замени действащата „Хоризонт 2020“ след изтичането й. Става въпрос за амбициозна програма за изследвания и иновации, в която за срок от четири години ЕС планира да вложи 100 млрд. евро. Европейският парламент и Съвета на ЕС постигнаха временно споразумение през март тази година за общата рамка на програмата, което законодателите одобриха с гласуване през април.

И трите стълба на програмата предвиждат разработването на политики, които по един или друг начин ще се отнасят към ресора на българския еврокомисар, включително създаването на специален Европейски съвет за изследвания, Европейски институт за иновации и технологии и въвеждането на специални политики за стимулиране културата и креативността. В отговорите си към евродепутатите Габриел подчерта също така, че ЕС има нуждата и възможностите да капитализира върху културното наследство на Европа, което зависи не само от индивидуалните инициативи на държавите членки, а и от координирани усилия в тази област. Що се отнася до неназованата част от перото й, тя се обяви за лансирането на иновативни инициативи, които да използват спорта като инструмент за превенция на насилието и дори тероризма.

От дума на дума, подтиснатите прозявки в залата към края на целия тричасов вербален маратон бяха бодряшки порязани от втория път, в който родната реч зазвуча за цялото изслушване (заедно с трогателното подаване на реплики между Габриел и евродепутатката Ева Майдел). Възторжено и ентусиазирано, бъдещият европейски комисар за младежта и технологиите разказа накратко историята на химна на българската просвета „Върви народе възродени“ преди да прочете няколко стиха от текста. На този етап авторът може само да се надява превеждащите симултанно на още 22 езика в залата да са имали текста предварително пред себе си. Най-малко за душевното спокойствие на присъстващите не-българи, които го слушаха.

 

И пълно „шест“

Още след края на изслушването двете председателки на комисиите ИТРЕ и КУЛТ дадоха обща пресконференция, на която дадоха висока оценка за „ефикасното изслушване“ на българския кандидат за еврокомисар. В крайна сметка и двете комисии дадоха на следващия ден становище с единодушие на членовете си за одобряването на Мария Габриел за портфейла „младеж и иновации“. Честито на всички!

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.