Вече официално е лято

Точно в 18:54 ч. настъпи лятното слънцестоене, а с това и астрономическото лято в България.

Днес е най-дългият ден в годината, а нощта е най-кратка.

В София денят нараства от 15 часа и 6 минути в началото на юни, до 15 часа и 19 минути днес. Лятното слънцестоене бележи началото на лятото в Северното полукълбо, около 21 юни, и около 22 декември - за Южното полукълбо. То завършва с есенното равноденствие, около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март, в Южното полукълбо. Според повечето метеорологични прогнози това е и денят, в който дъждовете започват да спират.

В Санкт-Петербург от днес настъпват бели нощи, а северно от 66 градуса северна ширина настъпва полярен ден. Например, в Мурманск полярния ден е с продължителност 2 месеца – от 22 май до 22 юли. В този период Слънцето никога не се спуска под линията на хоризонта, предаде БГНЕС.

В течение на няколко дни преди и след момента на слънцестоене, Слънцето по пладне ще „остане на тази височина“, сякаш се е спряло за малко, за това тези ден се наричат стоене на Слънцето. След това Слънцето започва да се спуска на юг по пладне и денят започва да намалява, обясняват учените от БАН.

Коментари

Задължително поле