Взети са проби от 59 потребители от социалния дом "Качулка"

Архив
Домът "Качулка" се намира на 30-ина км от Сливен, персоналът пътува от различни населени места, за да се грижи за 200 потребители с умствена изостаналост.

От 59 потребители в Дома за възрастни мъже и жени с умствена изостаналост „Качулка“ днес са взети проби на пулове, съобщиха от Областния кризисен щаб.  Ден по-рано бяха взети проби за изследвания отново от потребители – 20 души, които са били от най-близкия кръг контактни лица на заразени служители от персонала.  Очакват се резултатите.  Пробонабирането сред потребителите ще продължи по график. Целият персонал, медицински и немедицински, вече е изследван. Засега числеността на заболелите остава същата: 54 души, от които 12 потребители и 42-ма служители, сред които 23-ма души са санитари и медицински сестри. 
Епидемичният взрив бе установен през миналата седмица, след като бе установен първият заразен потребител, с проява на симптоми. Установените след изследванията служители са на лечение под домашна карантина, а потребителите се лекуват в дома, като са изолирани от останалите. Само двама от всички болни са приети в болница. За останалите не се налага хоспитализация.
Направени са предписания от РЗИ, епидемиологичните проучвания продължават. В „Качулка“ са настанени 200 потребители, персоналът е от 113 души.  
Продължават епидемиологичните проучвания и в Дома за стари хора в новозагорското с.Баня.  Към момента диагностицираните с COVID-19 служители са двама, като един е медицински персонал. Засега няма диагностицирани потребители. В Баня домуващите са 48, персоналът е от 25 души.
През последното денонощие бяха регистрирани 13 новозаболели от Сливенска област. Сред тях има заболял педагог, стоматолог и медик. За съжаление, битката с коронавируса изгуби  пациентка на 63-годишна възраст, постъпила в болнично заведение в тежко състояние. 

 

 

Коментари

Задължително поле