Взеха проба от делфин, ще проверяват за епидемия

Снимка: Архив

Дали морбилите, което миналата година умори много делфини, изхвърлени мъртви на брега, продължава да вилнее сред бозайниците. Има ли я още епидемия или заразата е отминала? На този въпрос ще може да бъде даден отговор, ако МОСВ разпореди аутопсия на един от намерените мъртви делфини. Той не е бил разложен, а годен да се замрази и след аутопсия да се посочи причината за смъртта.

Бургаските инспектори от РИОСВ са подали сигнал за това, че най-сетне е намерен подходящ за аутопсия екземпляр. Всички останали, които тази година морето изхвърляше, бяха в напреднал стадий на разложение.

Както „Труд“ писа, възможно е болестта да не е отшумяла. Понякога тя може да продължи две или три години.

Този сезон обаче мъртвите делфини, открити на брега не са много. Броят им не е притеснителен. При голямата популация, се счита, че не може да няма смъртност.

Замразеният, открит преди няколко дни екземпляр е от вида Афала и тежи 40-50 килограма. Когато морето го изхвърлило, той бил все още полужив. Но всички опити да го върнат обратно се оказали безуспешни.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Проба “ Тиквизъм “ за Идиотизъм…О, Слънце, ти си най – велик…после знаете и за ХЛЕБАРКАТА също.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.