Взимаме повече пари при болничен

Броят на изплатените дни болничен, намалява с 1 милион.

Заради ръста на доходите

Ползвали сме двойно повече дни за карантина

Взимаме по-високи обезщетения за болнични, показват данните на НОИ. Средно на ден размерът на обезщетението за общо заболяване расте с 14,4%, а при нетрудови злополуки - с 10,9%. през 2020 г. спрямо предходната. Според експертите причините са ръстът на осигурителния доход в страната и повишаването на минималната заплата до 610 лв. през 2020 г.

Двойно повече дни болничен са ползвали българите за гледане на болен член на семейството и карантина през миналата година заради пандемията от COVID-19, отчита още НОИ. От 666 хил. дни през 2019 г. броят на изплатените дни болничен за тези две причини е нараснал до 1,39 млн. дни през 2020 г. Тройно пък се увеличават разходите за обезщетения за гледане на болен и карантина, както и среднодневният размер на обезщетението - с 44,2%.

В същото време обаче броят на изплатените от ДОО работни дни болничен поради общо заболяване е намалял с над 1 млн. дни или 6,2%, а поради нетрудови злополуки - с 229,3 хиляди дни или с 8,5%. Според експертите причината е преди всичко намалението в броя на осигурените българи за фонд “Общо заболяване и майчинство”. Само за година техният брой се е свил от 2,6 млн. души на малко под 2,5 млн. души, заради ситуацията на пазара на труда.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари