Взрив на заболели деца от хепатит А в ромския квартал на Луковит

От началото на юни регистрираните случаи са 63

Режим на водата се въвежда в луковитските села Торос, Пещерна и Дъбен. Водата ще се пуска през едно денонощие заради недостиг във водоизточниците. Новината идва в момент, когато в ромския квартал "Изток" в град Луковит е регистриран взрив на заболели деца от хепатит А, информира БНР.

От началото на юни заболелите там са 63-ма, а през последната седмица са регистрирани 11 случая, съобщи д-р Сийка Иванова от Регионалната здравна инспекция в Ловеч. Това са основно деца от 1 до 15 години. Чисто контактно-битова инфекция, болест на мръсните ръце, която се предава и продължава.

Регистрираните случаи на хепатит в цялата Ловешка област за периода са общо 75, обясни д-р Иванова и посочи, за спиране на разпространението на болестта на контактните е препоръчана имунизация. Предприети са мерки основно с активното участие на общопрактикуващите лекари в града, ангажиран е и здравният медиатор. Имунизацията срещу хепатит тип А не е задължителна. На Община Луковит е издадено предписание да извърши дезинфекция в домовете на заразените от хепатит.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони