Вигенин: Това правителство няма нито политическо, нито морално основание да предлага еврокомисар

Снимка: Архив

„Правителство в оставка няма нито политическо, нито морално основание да излъчва кандидатура за еврокомисар”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Кристиан Вигенин пред журналисти в парламента. Според него няма причини за избързване, а и самият председател на ЕК е заявил, че е готов този въпрос да бъде обсъждан през януари.

„Ако не се създаде парламентарно подкрепено правителство в рамките на този парламент, следващият еврокомисар трябва да бъде излъчен от служебното правителство, назначено от новия президент ген. Румен Радев”, каза още той. Вигенин посъветва да бъдат реализирани някакъв тип консултации с политическите сили по този въпрос и припомни, че едно от първите решения на правителството, назначено от Плевнелиев през 2014, е било да номинирана Кристалина Георгиева, без никаква консултация. 

Вигенин е на мнение, че няма никаква опасност да изпуснем хубави ресори, защото на практика към момента няма  договорен никакъв ресор. „След заминаването на Кристалина Георгиева, единственото, което знаем към момента е, че нейният ресор се поема от друг еврокомисар. В момента текат предварителни разговори какви ротации вътре, в рамките на самата ЕК, биха могли да бъдат направени или за българския еврокомисар ще се мисли нов ресор”, подчерта народният представител. Той припомни, че през 2014 г. БСП е настоявала да бъдат предложени няколко достатъчно влиятелни фигури, които да покриват различни възможни ресори и на тази база да се водят разговорите. „Жан-Клод Юнкер не желае да има сериозни размествания в ресорите, защото всяка промяна изисква ново изслушване на съответния комисар и е възможно този процес да не мине толкова леко, колкото в началото на мандата на ЕК”, каза още той.

 

„Трябва да се подходи спокойно. Няма смисъл да бързаме. България ще има еврокомисар. Така или иначе ЕП преди втората половина на януари няма как да се занимава с този въпрос. В началото на февруари ще знаем всичко за кандидатурата”, посочи депутатът от левицата. Според него именно с тези аргументи и с оглед на тежестта на кандидатурата, която ще бъде излъчена, правителството на БСП след подаването на оставка през 2014 г. е заявила, че няма да излъчи кандидатура за еврокомисар. „Не е логично самият кандидат да бъде излъчен от правителство в оставка или служебно правителство, назначено от президент, който си отива. Нека бъдем сериозни и да оставим процесът да тече, както трябва”, категоричен е Кристиан Вигенин. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика