Вениамин, Симона, Тодор и Ивана отпаднаха след първия концерт на живо в „Гласът на България“

Тино от „Гласът на България“ вкара чалга хит във филм на Тарантино

Лекуват в „Пирогов“ момче, поразено от токов удар в Северна Македония

Клуб на БГ професионалисти превзема Вашингтон Организацията помага на сънародниците ни да се реализират по-добре в Америка

Битката на финалистите в „Гласът на България“ започна

Британски алпинист загина на слизане от Еверест

Амелия Личева – във фокуса на Българския П.Е.Н.-център

Текстописецът и продуцент Крис Янг пред “Труд”: Дара е енергийно торнадо

51-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, стана донор на черен дроб Мъжът е приет във Великотърновската болница с тежка травма

Запорираха сметки и имоти на кмета на Септември Марин Рачев и съпругата му

Откриха ДНК следи от заподозрения за експлозията в Лион

Без тениска на бала, моля! Благотворителността ви да е по мярка…

Българка в Лион: В момента, в който е избухнала бомбата, чухме силните писъци

Международен трибунал на ООН постанови Русия незабавно да освободи арестуваните украински моряци

Защо възрастните китайци нямат ставни болки

Вигенин: Чудя се как Митов ще гледа хората в очите

Снимка: Архив

Във връзка с поръчката на нови телефонни централи от МВнР Кристиян Вигенин заяви, че е убеден съм, че в случая става дума за отклоняване на средства. Това обаче трябва да бъде доказано, заяви пред БТВ депутатът от БСП и бивш външен министър.

Той допълни, че не е против модернизацията, но това трябва да става в съответствие със закона и чрез ефективно използване на средствата.

„Очаквах Митов вместо да се обяснява с предишни министри, да вземе да поразрови какво се случва в неговото министерство и да се разграничи от това, което се е случило, защото става въпрос за доста различна ситуация”, коментира Вигенин твърденията, че по негово време за посолството ни в Лондон е била закупена същата телефонна централа на също толкова високи цени.

„Тогава е било по пилотен проект за една централа, която е инсталирана по времето на г-н Митов, кога точно е закупена не мога да кажа, защото не помня.

Насочил съм вниманието на прокуратурата и към тази сделка, много държа тя също да бъде проверена, както и цената й, и хората, които са отговорни и чиито подписи стоят под тази сделка, да бъдат наказани също, ако се докаже, че наистина цената е завишена”.

Оказва се, че и зад гърба на министъра понякога се правят неща, които се разминават с добрите практики и с това какво наистина е необходимо и на каква цена то трябва да бъде реализирано, допълни Вигенин.

„Възмутителното в този случай, за който аз подадох сигнал е, че МВнР се разбързва в деня след като премиерът е обявил своята оставка да усвои тези пари, които тогава все още не са били по сметките на министерството. В случая говорим за 14 централи на стойност стотици хиляди левове и не мога да се съглася, че това е в съответствие със закона.

Ако това беше изцяло законосъобразно, не виждам причина да спрат плащанията. В момента, в който прокуратурата е поискала информация, плащанията са спрени.

ДАНС и прокуратурата очевидно са намерили достатъчно информация, която да позволи в петък да минат в следващата фаза – досъдебно производство”.

По думите на Вигенин, въпросната централа в онлайн магазин струва 1000 евро.

„Това е техниката, защитата става не чрез хардуера, а чрез самия софтуер. Разполагам и с фактури, нарочно не ги показвам, по различен начин са натъкмявани тези 30 и няколко хиляди, за да излезе под прага на 70-те хиляди, които изискват обществената поръчка“, заяви Вигенин и допълни, че има допълнителни сведения, които е готов да предостави на прокуратурата.

„Чудя се как Митов ще гледа хората в очите, при положение че в посолствата карат коли на по 10-15 години, нямат пари за зимни гуми, командировъчните не са увеличавани от 2009 година и пръскаме стотици хиляди.

Такова унижение не е преживявало МВнР скоро – да принуждаваш посланици да участват в една корупционна схема, предстои това да бъде доказано, но разчитам това да се случи. Информацията до момента показва, че нарушения има“, каза Кристиан Вигенин.

В коментар на възможността за съставяне на правителство с мандата на Реформаторския блок депутатът от БСП каза: „Тези хора бяха изгонени от хората през вратата и сега се опитват да влязат през прозореца“.

По думите му такова правителство е лишено от всякаква логика.

„Самият ГЕРБ заяви, че са загубили доверие, че трябва да се върви към избори и сега даваме управлението на Реформаторския блок, който ще излъчи министър-председател, който не знам какво трябва да направи, за да спечели доверието на хората. Това не е конкурс за работа“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Ако Къдравата Сю е обърнала резбата както твърди мълвата, то той преодолял срама и няма смисъл да му играете на тази нотка.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.