Виденов иска пак властта

Снимка: Булфото
Бившият премиер и председател на БСП Жан Виденов обяви, че се връша в политиката, ще се яви на изборите на 11 юли с коалиция, а до месец се очаква и учредяването на партията му.

“Лява алтернатива” излезе с предизборен апел срещу “пагубните джендърни експерименти”

Бивши министри, депутати, кметове и шефове на институции застават до бившия министър-председател

Коалицията ще отстоява България в идващите катаклизми

С предизборен апел от “Лява алтернатива” - бъдещата формация около бившия премиер Жан Виденов, направиха заявка за властта. “Само Лявата алтернатива може да устои на сриването на бездруго скромния стандарт на живот и на самата, постоянно рушаща се, нова българска средна класа. Макар и с леви убеждения, ние сме в съюз със здравите консервативни инстинкти, съхранили българщината през столетията”, обявиха от “Лява алтернатива”. Самият Виденов вече декларира преди дни, че платформата му ще участва на изборите с коалицията “За чиста и свята Република” заедно със Съюза на комунистите в България, както и че “БСП няма бъдеще”.

“Ангажираме се да сформираме около тази наша инициатива устойчива предизборна коалиция на ляво мислещи родолюбци, с които да отстоим България в предстоящите европейски и световни катаклизми”, казват в предизборния си апел от “Лява алтернатива”. Като инициатори на формацията на бившия министър-председател са имена на бивши депутати от БСП, министри, бивши кметове и шефове на институции, като Иван Атанасов, депутат и член на ръководството на БСП през 1994-1998 година, Антон Величков - бивш секретар на ЦК на ДКМС, Атанас Василев - бивш кмет на Хасково. Сред общо 32 имена е това и на бившия здравен министър от кабинета “Виденов” Мими Виткова, Румен Биков - министър на индустрията в кабинета “Беров” и Дончо Конакчиев - вицепремиер през 1994-1995 година, Павел Иванов - съучредител на Комунистическия Младежки Клуб “Че Гевара” към БКП, създател и несменяем ръководител на Движението “Безсмъртният Полк” в България и Петя Паликрушева - ръководител на Движение “Че Гевара”.

Бившият соцдепутат Таско Ерменков също бе в списъка от инициатори на “Лява алтернатива”. Но няколко часа след изпращането до медиите на предизборния апел на формацията, Ерменков се отрече от Жан Виденов във фейсбук.

От “Лява алтернатива” се обявяват против “соросоидното откъсване на образованието от възпитанието”. Както и срещу “пагубните джендърни експерименти и радикализъм”.

“Черната сряда” първо за паунда

Виденовата зима е Соросова

Кризисната зима на 1997 г., когато премиер на страната е Жан Виденов, всъщност най-точно може да бъде наричана не Виденова зима, а Соросова. Причината за това е, че управлението на страната пада под удара на милионите на Сорос, коментираха експерти пред “Труд”. През 1997 г. България е в хиперинфлация. Цените по магазините се сменят всеки ден, а инфлацията е над 400%. За по-малко от два месеца курсът на щатския долар нараства от 500 лв. до 3000 лв. Това е последвано от фалит на 15 банки. Унищожени са спестяванията на огромното мнозинство от българите, но се заличават и дълговете на кредитните милионери, които са взели заеми без намерението да ги връщат.

Сривът на лева е детска игра за Джордж Сорос, човекът който на 16 септември 1992 г. (денят е наречен “Черната сряда”) срива курса на британския паунд и печели от това 1 млрд. долара.

Жан Виденов си навлича гнева на Сорос, след като заявява, че няма да дава пари от бюджета на фондацията му “Отворено общество”. Сорос си отмъщава като спретва глад и мизерия. Раздава милиони на футболни агитки, наркомани и платени протестъри, които организират митинги пред парламента.

Проф. Станислав Станилов, пред “Труд”: България сега има необходимост точно от такива като Жан

Хората са недоволни, защото няма ред, а не от бедността

Проф. Станислав Станилов е сред инициаторите на “Лява алтернатива” и е напуснал “Атака”.

- Проф. Станилов, защо заставате до Жан Виденов и се включвате в “Лява алтернатива”?
- Познавам Жан Виденов от твърде много години и винаги съм вярвал в неговата изключителна почтеност и дарба да се занимава с политика. Той е единственият човек, който нищо не открадна, нищо не използва. Ако хората му повярват, той има бъдеще, ние имаме бъдеще. Преди няколко месеца напуснах партия “Атака”, тъй като смятам, че тя е мъртва, а принципите, за които пледира “Лява алтернатива” са държавност, ред, постоянство и системност. Сега ще започнат да викат “Виденов е комунист”, но там комунизъм няма. Има държавност, от която всички се плашат, защото много трудно се краде, когато има държава. Аз нямам намерение да ставам депутат, просто с името си и с гласа си го подкрепям.

- Какво се крие зад фразата “Виденовата зима”?
- Жан Виденов беше съборен първо от своите и след това от другите. Неговата собствена партия го предаде тогава и в основата на всичко стоеше “Генералското движение”. Чуждите банки в България беше инструментът да бъде свален Жан Виденов, защото влиянието отвън на неолиберализма беше за слаба власт у нас, за да прави всеки, каквото си иска. И банките една сутрин девалвираха българския лев и започнаха да купуват за долар стотици, хиляди левове и с това приключи цялата работа. Знаете историята и с Николай Добрев и със заплахите от страна на СДС, и на соросоидите, че ще се лее кръв, че ще има въстание... Това бяха изкуствени раздувки. Вярвам, че може да се промени нещо сега.

- Защо точно сега Виденов отново излиза на политическата сцена?
- Не мога да кажа. Дали е рано, дали е късно - за мен е късно. Лично за мен е късно, защото вече не мога да бъда толкова енергичен, както съм бил в “Атака”. България в момента има необходимост точно от такива като Жан Виденов. Да се надяваме, че хората около него днес ще следват неговите принципи, идеи и почтеност. Видяхте, какво се случи в 45-то Народно събрание, когато влязоха уж несистемните партии - занимаваха се с глупости. “Лява алтернатива” може да покаже последователност в политиката. Хората искат точно това. Хората сега са недоволни, защото няма ред, а не толкова заради бедността.

Адвокат Николай Петров, пред “Труд”: БСП се раздели с идеологията си

Подкрепям политиката на Виденов още от времето когато той беше председател па БСП. Оказва се, че хората, които организираха преврат в партията и държавата тогава през 1996 г. смениха не само Жан, но и подмениха ценностите на партията. Примери в тази посока има доста - политиката на партията стана неолиберална от една страна, а от друга страна се стигна и до пълна подмяна на социалистическите ценности до степен, че автентичните леви и родолюбиви българи останаха без политическо представителство. Тук се стигна до тежко предателство, партията се раздели със своята идеология, забравиха се целите ѝ, а средства за постигането им никакви не виждаме. Така се стигна до положението тя да е трета сила. Избирателите са разочаровани от тази подмяна и се налага да се гради нещо истинско ляво и родолюбиво. Затова и доказано честни и родолюбиви хора като Виденов да организират това движение е най-доброто.

Аргир Бояджиев, бивш шеф на ОДМВР-Бургас: Ще водим битки, имаме надежда!

“Отивам при Жан Виденов, защото ми омръзна да гледам загуби и бутафорни мероприятия. Работил съм с Виденов, уважаваме се, по-леви сме и по-големи социалисти сме. Ние не напускаме социдеите, напротив, точно обратното”. Това заяви пред “Труд” Аргир Бояджиев, който е дългогодишен активист на БСП, бивш шеф на ОД на МВР в Бургас, бивш шеф на Пристанище Бургас.

“Тези бутафорни избори, истории, тарикатлъци, не ми харесват. Омръзна ми да гледам загуби и бутафорни мероприятия”, добави той и продължи: „ Аз съм ляв човек, може би ще има упреци, но ще водим битки. Обаждат ми се много хора за подкрепа, много коалиционни партньори, така че, имаме надежда”.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения