Видео съдиите и на Мондиал 2018

View of the screen as video referee assitance is used during the 2017 Confederations Cup group B football match between Chile and Australia at the Spartak Stadium in Moscow on June 25, 2017. / AFP PHOTO / Kirill KUDRYAVTSEV

КАЗАН-Видео съдиите ще участват и на световното първенство в Русия догодина. Според ФИФА тестът с тях на Купата на конфедерациите е повече от успешен.

„Наблюдаваме много добри резултати, но трябва системата да се подобри още”, каза Масимо Бусака, шеф на съдиите във ФИФА. Заседание следващият март ще реши дали видео реферите да влязат в сила във всички турнири и първенства.

Бусака анализира, че досега на Купата на конфедерации благодарение на помощта отвън са взети 6 решения, които пряко са можели да повлияят на изхода на мача. В общо 29 случая видео повторенията са помогнали на арбитрите да отсъдят коректно.

Засега единствено при отменения гол на Чили срещу Камерун още във втория ден останаха съмнения, че страничният съдия правилно не е вдигнал засада. Повторенията показаха, че само малка част от рамото на нападателя е зад последния защитник. Благодарение на видеото трима футболисти получиха картони в масовия бой между Мексико и Нова Зеландия, но пък странно нито един не бе изгонен.

Джани Инфантино, президентът на ФИФА, вече каза колко много се радва на навлизането на технологиите. Той отчита също, че забавянето от петнайсетина секунди за допитване до видео съдиите не натежава на времетраенето на мачовете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят