Видински гинеколог осъден на 1 година условно за смърт на бебе

Гинеколог от видинската болница “Света Петка“ беше осъден на една година затвор условно за смърт на бебе при раждане, съобщиха от окръжния съд в Монтана.

Според магистратите гинекологът д-р Владимир Еремиев е виновен за фаталното израждане, случило се на 27 януари 2017, когато 39-годишната родилка с инициали А.М.Ц. е загубила плода поради “немарливо изпълнение на медицинската професия“ от страна на лекаря, който в този ден е бил дежурен в отделението по акушерство и гинкология.

При започналото раждане настъпили усложнения, свързани с изпадане на пъпна връв и настъпило задушаване на плода, довели до неговата смърт. След като изслуша показанията на свидетели, експертизите на вещи лица и обясненията на подсъдимия съдът реши, че д-р Еремиев е нарушил Наредба № 19/22.12.2014 г. за утвърждаване на медицински стандарт „Акушерство и гинекология“ на МЗ, като не е предприел своевременно раждане с налагане на форцепс.

Поради това окръжния съд в Монтана осъди лекаря на една година „Лишаване от свобода“ като отложи изпълнението на наказанието за срок от три години от влизане в сила на присъдата.

Коментари

Задължително поле