Видни специалисти от древността до наши дни включени в енциклопедията "Изявени пловдивчани"

Над 700 изтъкнати специалисти и дейци от всички сфери на социално-икономическия и политическия живот, образованието, културата и спорта от древността до наши дни са включени в личностната енциклопедия "Изявени пловдивчани".

Книгата е посветена на избирането на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. и 25-годишнината на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР). 4 години екипът на академично издателство "Талант" е работил по изданието "Изявени пловдивчани", чиято премиера ще е на 31 януари (вторник) от 17:30 часа в Народната библиотека "Иван Вазов".

За създаването на личностната енциклопедия са осъществени стотици контакти с успели пловдивчани, техни наследници, историци, писатели, неправителствени организации и професионални съюзи, използвани са общи и специални енциклопедии. Книгата запознава читателите с известни от миналото и от съвремието личности и с пловдивчани, реализирали се успешно по света. Включени са всички кметове на града и удостоените със званието "Почетен гражданин", а книгата "Изявени пловдивчани" е подготвена по технологията на утвърдени образци като изданията "Who`swho" ("Кой кой е"): представена е наличната фактическа информация, без разказвателни, есеистични и емоционални отстъпления. Лицата, включени в справочника, са подредени азбучно по фамилните им имена.

Енциклопедията ще излезе и на брайлова азбука, подготвя се аудио и електронен вариант. Екипът на Академично издателство "Талант" на ВУАРР вече работи и по второто издание на книгата "Изявените пловдивчани". То трябва да излезе през 2019 г., когато градът ще е Европейска столица на културата, и в него ще бъдат добавени личности, които по една или друга причина не са включени в първата книга.

---

Текст към снимките: Ректорът на ВУАРР проф. д-р Димитър Димитров, Радка Колева и Радка Димитрова са тримата, благодарение на които книгата "Изявени пловдивчани - личностна енциклопедия" видя бял свят след 4-годишен усилен труд на екипа на академично издателство "Талант".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони