Виетнамци с помощ за 6 фамилии от Хитрино

Посланикът на Виетнам г-жа Нгуен Тхи Хонг Оан/вляво/ се запозна с 12-годишната Севджан, останала без баща след взрива

Асоциацията на виетнамските граждани, живеещи в България събра средства, за да подкрепи пострадалите жители на Хитрино. В петък лично посланика на Виетнам у нас г-жа Нгуен Тхи Хонг Оан донесе по 500 лв. за шест пострадали фамилии, които бяха посочени от обществения съвет.

Сред тях е 12-годишната Севджан, останала без баща си Бедри. Четвъртокласничката дойде с дядо си Юсуф Ахмед и лично се запозна с дипломатите-дарители. Финансово бяха подкрепени и двете дъщери на фризьорката Невин, която е в болница. Полицаят Борислав Марков/23г./, чийто къща е срината до основи, също прие дарението с благодарност. Гордият мъж останал дори без лична карта, майка му и брат му са в болница. Студентът Юнуз, загубил брат и баща, също бе подпомогнат. Другите дарения са за внуците на загиналата Шерифе/93 г./, която бе идентифицирана и погребана преди ден и за семейството на Халисе Ахмедова. Нейното четиричленно семейство също оцеля по чудо в сринатата къща. Живеят при майка й и най-вероятно ще влязат във фургон.

"Виетнамският народ винаги е бил подкрепян и получавал помощ от българския и сме вечно признателни. Имаме традиционни приятелски отношения повече от 60 г., затова общността на виетнамските граждани е съпричастна", каза посланичката. Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил благодари за топлия жест и се зарече, че ще покани отново дипломатите, но за да видят изцяло променено селото.

В Хитрино върви трескаво почистване и ликвидиране на щетите от бедствието. Очакваше се до петък вечерта изтърбушената сграда на общината на 90% да бъде с подменени прозорци и администрацията да може да се завърне там, за да е още по-полезна на хората. Селото постепенно се пълни с хора.

*****

Халисе:

Трудно е да празнуваме

"Много сме благодарни на всяка помощ. Не сме очаквали такава подкрепа. Искам да кажа сега преди празниците на всички хора да са живи и здрави... Моето семейство оцеля по чудо, но останахме без къща", плаче и обяснява Халисе Ахмедова/47г./. Объркана е, идващата нова година няма да е като другите в живота им. "Най-вероятно няма да празнуваме. Трудно е да се празнува след такъв ужас", обяснява жената. Сега тя, съпругът й Иса и двамата й сина са се настанили в къщата на нейната майка. Жилището е в Хитрино, но в район, който не е толкова засегнат от взрива.

Допреди две седмици фамилията е имала свой дом насред центъра на Хитрино на ул.Възраждане 55. Купили я преди 17 г. Сега от къщата не е останало нищо. Успяли да вземат само един гардероб и два ъглови дивана. "В онази събота на 10 декември при нас беше и дъщеря ми с бебето си. В началото мислехме, че е земетресение, обаче от 20-та степен. Нещо ни вдигна нагоре и после паднахме долу в мазето. Аз излязох заедно с бебето. Господ ни помогна. Имам спукан глезен и изгаряния, малкия ми син пострада повече и беше в болница във Варна, но вече е изписан", обяснява Халисе. Очаква ги живот във фургон, а на пролет трябва да започне и строеж на нова къща на мястото на срутената, така както държавата обеща.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България