Дуейн Джонсън „Скалата“ се ожени

Дете и младеж са в болница след катастрофа

Откриха болно от африканска чума прасе и над Перущица

Задържаха полицай, взел 850 лв. за да скрие призовка за превишена скорост до изтичане на давността

Повдигнаха обвинение на собственика на депото за отпадъци, запалили се под магистрала „Струма“

Меган и Хари замениха Испания с Франция

Президентът Радев назначи бивш лидер на младежкия СДС за началник на кабинета си Годините в синия комсомол липсват в разпространената от "Дондуков" 2 биография на Калоян Методиев

С 630 нови дървета обогати зелената среда Общината в Търговище

Две жени от Каварна станаха жертви на телефонни измами

Потушен е пожарът между софийските села Реброво и Владо Тричков

15-годишно момче е в болница със счупена челюст след побой в Добрич

„Росатом“ подаде заявление за стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“

Започва проверка в Спешния център в Сливен заради смъртта на 7-годишното дете от Сотиря

Два нови социални центъра разкрива община Велико Търново Те ще подпомагат лица с психични разстройства и тежки множествени увреждания

Храните, които не подозирате, че може да съхранявате във фризера Сред тях са ядките, доматеното пюре и кафените зърна

Виетнамци с помощ за 6 фамилии от Хитрино

Посланикът на Виетнам г-жа Нгуен Тхи Хонг Оан/вляво/ се запозна с 12-годишната Севджан, останала без баща след взрива

Асоциацията на виетнамските граждани, живеещи в България събра средства, за да подкрепи пострадалите жители на Хитрино. В петък лично посланика на Виетнам у нас г-жа Нгуен Тхи Хонг Оан донесе по 500 лв. за шест пострадали фамилии, които бяха посочени от обществения съвет.

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил благодари за жеста на виетнамския посланик г-жа Нгуен Тхи Хонг Оан.
Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил благодари за жеста на виетнамския посланик г-жа Нгуен Тхи Хонг Оан.

Сред тях е 12-годишната Севджан, останала без баща си Бедри. Четвъртокласничката дойде с дядо си Юсуф Ахмед и лично се запозна с дипломатите-дарители. Финансово бяха подкрепени и двете дъщери на фризьорката Невин, която е в болница. Полицаят Борислав Марков/23г./, чийто къща е срината до основи, също прие дарението с благодарност. Гордият мъж останал дори без лична карта, майка му и брат му са в болница. Студентът Юнуз, загубил брат и баща, също бе подпомогнат. Другите дарения са за внуците на загиналата Шерифе/93 г./, която бе идентифицирана и погребана преди ден и за семейството на Халисе Ахмедова. Нейното четиричленно семейство също оцеля по чудо в сринатата къща. Живеят при майка й и най-вероятно ще влязат във фургон.

„Виетнамският народ винаги е бил подкрепян и получавал помощ от българския и сме вечно признателни. Имаме традиционни приятелски отношения повече от 60 г., затова общността на виетнамските граждани е съпричастна“, каза посланичката. Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил благодари за топлия жест и се зарече, че ще покани отново дипломатите, но за да видят изцяло променено селото.

В Хитрино върви трескаво почистване и ликвидиране на щетите от бедствието. Очакваше се до петък вечерта изтърбушената сграда на общината на 90% да бъде с подменени прозорци и администрацията да може да се завърне там, за да е още по-полезна на хората. Селото постепенно се пълни с хора.

*****

Халисе:

Халисе е благодарна на всяка помощ, засега отиват във фургон
Халисе е благодарна на всяка помощ, засега отиват във фургон

Трудно е да празнуваме

„Много сме благодарни на всяка помощ. Не сме очаквали такава подкрепа. Искам да кажа сега преди празниците на всички хора да са живи и здрави… Моето семейство оцеля по чудо, но останахме без къща“, плаче и обяснява Халисе Ахмедова/47г./. Объркана е, идващата нова година няма да е като другите в живота им. „Най-вероятно няма да празнуваме. Трудно е да се празнува след такъв ужас“, обяснява жената. Сега тя, съпругът й Иса и двамата й сина са се настанили в къщата на нейната майка. Жилището е в Хитрино, но в район, който не е толкова засегнат от взрива.

Допреди две седмици фамилията е имала свой дом насред центъра на Хитрино на ул.Възраждане 55. Купили я преди 17 г. Сега от къщата не е останало нищо. Успяли да вземат само един гардероб и два ъглови дивана. „В онази събота на 10 декември при нас беше и дъщеря ми с бебето си. В началото мислехме, че е земетресение, обаче от 20-та степен. Нещо ни вдигна нагоре и после паднахме долу в мазето. Аз излязох заедно с бебето. Господ ни помогна. Имам спукан глезен и изгаряния, малкия ми син пострада повече и беше в болница във Варна, но вече е изписан“, обяснява Халисе. Очаква ги живот във фургон, а на пролет трябва да започне и строеж на нова къща на мястото на срутената, така както държавата обеща.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.