ТИР се запали на магистрала “Тракия” Няма информация за пострадали хора

3,5 години затвор за рапър от остров Майорка, възхвалявал тероризма

3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, който стреля по полицаи в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Виетнамци с помощ за 6 фамилии от Хитрино

Посланикът на Виетнам г-жа Нгуен Тхи Хонг Оан/вляво/ се запозна с 12-годишната Севджан, останала без баща след взрива

Асоциацията на виетнамските граждани, живеещи в България събра средства, за да подкрепи пострадалите жители на Хитрино. В петък лично посланика на Виетнам у нас г-жа Нгуен Тхи Хонг Оан донесе по 500 лв. за шест пострадали фамилии, които бяха посочени от обществения съвет.

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил благодари за жеста на виетнамския посланик г-жа Нгуен Тхи Хонг Оан.
Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил благодари за жеста на виетнамския посланик г-жа Нгуен Тхи Хонг Оан.

Сред тях е 12-годишната Севджан, останала без баща си Бедри. Четвъртокласничката дойде с дядо си Юсуф Ахмед и лично се запозна с дипломатите-дарители. Финансово бяха подкрепени и двете дъщери на фризьорката Невин, която е в болница. Полицаят Борислав Марков/23г./, чийто къща е срината до основи, също прие дарението с благодарност. Гордият мъж останал дори без лична карта, майка му и брат му са в болница. Студентът Юнуз, загубил брат и баща, също бе подпомогнат. Другите дарения са за внуците на загиналата Шерифе/93 г./, която бе идентифицирана и погребана преди ден и за семейството на Халисе Ахмедова. Нейното четиричленно семейство също оцеля по чудо в сринатата къща. Живеят при майка й и най-вероятно ще влязат във фургон.

“Виетнамският народ винаги е бил подкрепян и получавал помощ от българския и сме вечно признателни. Имаме традиционни приятелски отношения повече от 60 г., затова общността на виетнамските граждани е съпричастна”, каза посланичката. Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил благодари за топлия жест и се зарече, че ще покани отново дипломатите, но за да видят изцяло променено селото.

В Хитрино върви трескаво почистване и ликвидиране на щетите от бедствието. Очакваше се до петък вечерта изтърбушената сграда на общината на 90% да бъде с подменени прозорци и администрацията да може да се завърне там, за да е още по-полезна на хората. Селото постепенно се пълни с хора.

*****

Халисе:

Халисе е благодарна на всяка помощ, засега отиват във фургон
Халисе е благодарна на всяка помощ, засега отиват във фургон

Трудно е да празнуваме

“Много сме благодарни на всяка помощ. Не сме очаквали такава подкрепа. Искам да кажа сега преди празниците на всички хора да са живи и здрави… Моето семейство оцеля по чудо, но останахме без къща”, плаче и обяснява Халисе Ахмедова/47г./. Объркана е, идващата нова година няма да е като другите в живота им. “Най-вероятно няма да празнуваме. Трудно е да се празнува след такъв ужас”, обяснява жената. Сега тя, съпругът й Иса и двамата й сина са се настанили в къщата на нейната майка. Жилището е в Хитрино, но в район, който не е толкова засегнат от взрива.

Допреди две седмици фамилията е имала свой дом насред центъра на Хитрино на ул.Възраждане 55. Купили я преди 17 г. Сега от къщата не е останало нищо. Успяли да вземат само един гардероб и два ъглови дивана. “В онази събота на 10 декември при нас беше и дъщеря ми с бебето си. В началото мислехме, че е земетресение, обаче от 20-та степен. Нещо ни вдигна нагоре и после паднахме долу в мазето. Аз излязох заедно с бебето. Господ ни помогна. Имам спукан глезен и изгаряния, малкия ми син пострада повече и беше в болница във Варна, но вече е изписан”, обяснява Халисе. Очаква ги живот във фургон, а на пролет трябва да започне и строеж на нова къща на мястото на срутената, така както държавата обеща.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете