Вие ли сте идеалният кандидат за ада Рогатите дяволи „идат“ при християните от древен Египет

В интервю за италианския в. “Република”, папа Франциск заяви, че “адът не съществува, а съществува само изчезването на грешните души”.

Тези думи предизвикаха вълнение и Ватиканът се разграничи от тях, определяйки интервюто като възстановка по памет. Френският философ Реми Браг, който издаде книгата “За религията. Да сложим край на предразсъдъците и объркването”, подема този спор.

Не знам какво е казал папата наистина, пише той. Но е интересно е да се запитаме дали това, което Църквата твърди от векове със своя авторитет, както и нейните светци, трябва да отиде в кофата за боклук на мисълта. Това, което заслужава да отиде в кофата, са наивните образи: рогати дяволи с вили, претегляне на душите – идея, чужда на християнството, дошла от древен Египет до нашите катедрали. Тъй както и идеята за наказание – непропорционално на греховете, дори и на най-тежките.

Бог, е сключил с човека неотменим завет и никога не ни изоставя. Но, бунтуваме се ние, как един Бог на любовта би могъл да създаде вечен ад? В някои икони огънят на ада се запалва от сиянието от слава, което обгражда Бог.

Раят е любовта на Бог, изживяна от онези, които Го приемат безрезервно; адът е любовта на Бог, изживяна от онези, които Го отричат докрай. Демоните отказват да се покаят, защото знаят, че Бог ще им прости.

Дали адът е обитаван? Ако е обитаван, кой го обитава? Ние бихме искали да видим в него онези, които не харесваме. Мохамед праща там Абу Лахаб и жена му (Коран CXI). Данте – политическите си врагове. Левинас, Хитлер. Християните нямат право обаче, защото за всички “зли хора” могат да се намерят извинения: нещастно детство, умопомрачение, влияния и т.н. С изключение на един човек, когото познаваме отвътре, а именно… самите ние. Всеки от нас трябва да се запита дали не е идеалният кандидат за ада.

Никога не съм убивал! Имах ли възможност? Никога не съм крал! Имах ли нужда? Никога не съм изневерявал на жена ми! Изпитах ли сладострастие? В замяна на това устоях ли на изкушенията, които ме връхлетяха?

* Реми Браг – френски философ

(от „Гласове“ – със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. ПОГЛЕДНАТО ПО ПРОСТО ИМА ЛОШИ ХОРА И ДОБРИ ХОРА . НАЧАЛНИКА НА ДОБРИТЕ СИ МИСЛИ ЧЕ Е ДОБРЕ ТОВА НО ТОЗИ НА ЛОШИТЕ НЕ Е НАСЪЩОТО МНЕНИЕ И ЕДИНИЯТ И ДРУГИЯТ НЕ ЗНАЯТ ПОНЯКОГА КАКЪВ ЩЕ Е РЕЗУЛАТЪТ И ЗА ТОВА ОСТАВЯТ РАБОТАТА ДА СЕ СВЪРШИ ОТ ТЕЗИ КОЙТО СА НАЙ ПОСЛЕДНИ ПО ВЕРИГАТА И В ЗАВИСИМОСТ ОТ ТОВА КОЙ НАДЕЛЯВА В ТАЗИ РАБОТА И РЕЗУЛТАТИТЕ СА ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА НЕ ЧЕ НЕЩО Е ПЛАНИРАНО ЧАК ТОЛКОВА ДОБРЕ В ПОВЕЧЕТО СЛЪЧАЙ, ПЛАН ИМА КАТО ПРИ ВСИЧКИ ИНЖЕНЕРНИ ИЛИ ДРУГИ ПЛАНОВЕ НО КАТО СЕ ПОЧНЕ ЕДНА РАБОТА В ПРОЦЕСА НА ДЕЙСТВИЕТО НАСТЪПВАТ ПРОМЕНИ ТЕ ТОВА СА И БОЖИЙТЕ РАБОТИ ИМА ПОСТОННИ ДОКАЗАЛИ СЕ ВЕРНИ НА ШЕФА ХОРА, АНГЕЛИ И АРХАНГЕЛИ ДРУГИ И ЗА ДРУГИТЕ НАРЕЧЕНИ ДЯВОЛИ СЪЩАТА СХЕМА МОЙ ЧОВЕК И ПО МОЙ ЧОВЕК. НА ПРАКТИКА КАЗАНО ХОРА НА ЗАКОНА НАРЕЧЕН БИБЛИЯТА И ДЕСЕТТЕ БОЖИ ЗАПОВЕДИ И ДРУГИТЕ КОЙТО УЖ СА ВЯРВАЩИ НО НЕ НАПЪЛНО ИЛИ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ОТЦЕПВАНИЯ ТОЕСТ ВСИЧКИ КОЙТО НЕ ПРИЗНАВАТ ДЕСЕТТЕ БОЖИ ЗАПОВЕДИ ИЛИ ХОРА НА БЕЗЗКОНИЕТО ТЕЗИ КОЙТО ТЕ СА И БОГА И ЗАКОНА НАРЕЧЕНИ ТЪМНИ СИЛИ. ЗАЩО ТЪМНИ АМИ КОЕ ИМ Е СВЕТЛОТО СЛЕД КАТО СЕ ИЗПРАВЯТ СРЕЩУ ТОВА ДА ПОЧИТАШ ТОЗИ КОЙТО ТЕ Е СЪЗДАЛ , ДА НЕ ЛЪЖЕШ , ДА НЕ КРАДЕШ, ДА НЕ УБИВАШ ДОРИ С ГРАНАТОМЕТ. ДА НЕ СЪБЛАЗНЯВАШ ЖЕНАТА ИЛИ ДА НЕ ПОЖЕЛАВАШ ЖЕНАТА НА БЛИЖНИЯТ СИ. НО ВИЖТЕ ПРОПУСК ЖЕНАТА МОЖЕ ДА ПОЖЕЛАВА МЪЖЪТ НА БЛИЖНАТА СИ И ТОВА НЕ Е ГРЯХ. ТАКА ПОГЛЕДНАТО ОГЛЕДАЙТЕ СЕ ОКОЛО СЕБЕ СИ ИЛИ ВИЕ В ОГЛЕДАЛО И ВИЖТЕ ОТ КОЙ СТЕ ОТ СПАЗВАЩИТЕ БОЖИЯТ ЗАКОН И РЕД ИЛИ ОТ ДРУГИТЕ КОЙТО В СЛУЧАЯ И В РЕАЛНИЯТ ЖИВОТ КАТО ЧЕ ЛИ СА В ПЪТИ ПОВЕЧЕ. ПРИЯТНО МИСЛЕНЕ.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.