Вие никога няма да сте сами

Глазгоу - Един митичен стадион. Повече от 30 легенди. Повече от 30 000 зрители. Двама герои на милиони, които се борят с рака. Стилиян Петров и Джеймс Милнър. Един химн, от който настръхват всички по света.

В съботния следобед „Селтик Парк“ запя в един глас великия мотив „You’ll never walk alone” (б.а. – „Вие никога няма да сте сами“). Песен известна като химн и на „Селтик“, и на „Ливърпул“. Без значение кой на кого симпатизира този ден в Глазгоу имаше една мисия – неравната борба на човек с тежката болест. С микрофон в ръка Петров и Милнър, двама от най-ярките офицери на тази битка, обещаха: „Вие никога няма да сте сами!“. До тях бе и ветеранът на ветераните. Единствената „Златна топка“ този ден в Глазгоу – Христо Стоичков. Най-възрастен от всички на терена, Камата получаваше аплодисменти от публиката при всяко свое отиграване. Британците наистина са предани до безкрай на Цар Футбол. Три дни в Глазгоу Стоичков не можеше да повярва колко много снимки с екипите на „Барселона“ и България имат шотландските фенове. А Стилиян добавяше: „Той е най-голямата легенда!“

На терена Стан обаче бе звезда №1. Феновете на „Селтик“ никога няма да забравят годините на терена, превърнали го в един от най-големите посланици на клуба в модерни времена.

„Нямаше как да пропусна мача на Стан и Джеймс“, възкликна треньорът на отбора на Милнър, актуалният наставник на „Ливърпул“ Юрген Клоп.

Германецът долетя буквално два часа преди началото с полет от Дортмунд. И там Клоп бе треньор. В последния мач на големия вратар на „Борусия“ Роман Вайденфелер, с когото „жълто-черните“ и бившият им треньор постигнаха най-големите успехи през новия век.

Шоуто на терена бе от екстракласа и завърши 3:3. Петров и Стоичков не успяха да вкарат гол, но това не бе най-важното. В името на благотворителната кауза се събраха легенди в британския футбол като Хенрик Ларсон, Луис Гарсия, Дирк Кайт, Йохан Мялби, Джулиън Лескът, Емил Хески, Джейми Реднап, Джаки Макнамара и още, и още… На терена бяха четвъртият в света от Мондиал 2018 Ашли Йънг, звезда на „Манчестър Юнайтед“. Както и вратарят на „Бърнли“, шампион с „Манчестър Сити“, Джо Харт.

„Стан е най-добрият ми приятел и така ще е завинаги“, възкликна пред „Труд“ Йънг, дошъл с цялото си семейство.

Двама големи отсъстваха принудително. Джон Тери замина спешно за Рим, за да премине медицински тест и да подпише със „Спартак“ (Москва). Легендата на „Челси“ написа в туитър в съобщение отправено до Петров и Милнър: „Много съжалявам, че няма да съм с вас този ден“. Гарет Бари, футболистът с най-много мачове във Висшата лига, получи тежка вест за кончина на свой близък.

Всички на терена и на трибуните играха и за тях. Направиха го за всички по света, които се борят с рака. Храбро бранеха и думите на Джок Стейн, чийто паметник е на най-видно място пред „Селтик Парк“: „Играйте така, все едно няма да има друг мач. Все едно никога няма да има утре!“ Призив към всички, които искат да повторят триумфа на Стан в най-тежката битка в живота.

При почетната обиколка Петров и Стоичков поздравиха многото българи, дошли да ги аплодират с родния трибагреник на „Селтик Парк“. Този ден беше не само за Глазгоу и Ливърпул. Но и за България. На рекордьора по мачове в националния отбор и на „Златната топка“.

Снимки: Twitter

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ